Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Ja smatram da je ovo bila prilika da se dugoročno riješi problem finansiranja putne mreže”

meldina-ugarak-skupstinaPoslanica u Skupštini ZDK Meldina Ugarak na prošloj skupštinskoj sjednici predložila je jednu inicijativu koja nije dobila dovoljan broj glasova. Cilj predložene inicijative je bio izmjena ustrojstva Direkcije za ceste ZDK.

“Direkcija je trenutno upravna organizacija pri Ministarstvu za prostorno uređenje, promet, komunikaciju i zaštitu okoliša, a ja smatram da je to trebala biti samostalna upravna organizacija, kao što je propisano i Zakonom o cestama Federacije BiH. Praktično radilo se o usaglašavanju sa federalnim zakonom. Federalno ministarstvo i Envera Bjedića (SDP), pri donošenju ovog zakona išlo je s argumentima da bi kantonalne direkcije cesta time imale samostalnost, potpunu kontrolu sredstava i njihovo namjensko trošenje.”

meldina inicijativaZa razliku od Meldine Ugarak Vlada ZDK ne misli tako. Inicijativu su podržali zastupnici SBB BiH i nezavisni zastupnik Zaim Imamović.

“Ja smatram da je ovo bila prilika da se dugoročno riješi problem finansiranja putne mreže, koja je u kolapsu, a svakako bi se otvarale i nove mogućnosti dobivanja kredita. Činjenica je da sam svjesna da dugogodišnja nesposobnost je uzdrmala cjelokupni sistem i sama nefunkcionalnost prije svega iz nekih ¨ličnih¨ i ¨sitnih¨ interesa ide u korist vladajućim strukturama a koje su  pogubne za građane BiH. Od inicijative neću odustati te u skorom periodu ću istu ponoviti – zaključila je Meldina Ugarak u izjavi za Visoko.co.ba