Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličena promocija knjige “Iskušenje opstanka” dr. Admira Mulaosmanovića

Promocija knjige Iskušenje opstanka Kopiraj

Večeras je u Velikoj sali Općine Visoko, a u organizaciji redakcije portala Visoko.co.ba i Aktivne Bošnjačke Mreže (ABOM), upriličena promocija knjige “Iskušenje opstanka – Izetbegovićevih deset godina 1990. – 2000.”, autora dr. Admira Mulaosmanovića. Knjiga koja govori o političkom životu prvog predsjenika Predsjednitva BiH, rahmetli Aliji Izetbegoviću, večeras je prezentirana visočkoj javnosti, koja se u velikom broju odazvala ovoj promociji.

Promotori ove knjige mr. Sedad Bešlija i mr. Fuad Ohranović pored svih svojih kritičkih osvrta na autora ove knjige i samu knjigu, posebno su pohvalili ovaj pionirski projekat dr. Mulaosmanovića koji je napisao knjigu o rahmetli Aliji Izetbegović kao o samostalnom subjektu, političaru koji je obilježio jednu važnu epohu bosanskohercegovačke historije, a ova knjiga je ustvari prerađeni doktorat, koji je nosio naziv “Političar Alija Izetbegović od osnivanja stranke SDA do povlačenja iz Predsjedništva”, kojim je autor doktorirao u septembru 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu, pod mentorstvom prof. dr. Ive Banca.

Promociji je prisustvovao veliki broj građana Visokog, između ostalih i predstavnici političkog života u Visokom Muhamed Husić, predsjednik OO SDP Visoko, Meldina Ugarak, poslanica u Skupštini ZDK, Kemal Mušinbegović, predsjednik OO SBB Visoko, Dario Pekić (SBB), Sead Kurtagić (SDA), Ahmet Kurspahić, bivši predsjednik OO SDA Visoko, Halim Dervišević, općinski vijećnik BPS-a, magistar Elvedin Šabanović i profesor Eldin Ohran A-SDA Visoko, direktor državne agencije za zapošljavanje Adnan Delić, Emina Jusić, predsjednica Asocijacije mladih OO SDA Visoko, kao i predstavnici vjerskog života Visokog Midhat ef. Čakalović, glavni imam MIZ Gračanica i Ibrahim ef. Hadžić, glavni imam MIZ Visoko, predstavnici obrazovnih ustanova sa područja općine Visoko i drugi gosti, od kojih se posebno ističe veliki broj mladih građana.

Za naš portal autor ove knjige dr. Admir Mulaosmanović je kazao: “Smatram da je ova knjiga adekvatna tom periodu u kome je Izetbegović bio na čelu BiH i lider bošnjačkog naroda, te se nadam da će oni koji budu čitali ovu knjigu pronaći veoma zanimljive podatke i prepoznati veoma značajne procese koji su se odvijali u ovom desetogodišnjem periodu o kome knjiga govori, kao i da će biti zadovoljni interpretativnim dijelom u kome ja kao autor predstavljam njegovu politiku i njega općenito. Sve stvari napisane u ovoj knjizi su u mnogome primjenjive na današnju političku situaciju jer mi živimo u jednom krugu, kako danas stvari stoje, jer se puno toga nije promijenilo od tada do danas u smislu usmjeravanja Bosne i Hercegovine ka njenom cilju, tako da bi se na osnovu historije, učiteljice života, sigurno trebala stvoriti neka nova slika i politička vizija u BiH. “

Također, dr. Mulaosmanović je kazao kako je naročito ponosan što ima priliku da svoju knjigu nakon Sarajeva promoviše u Visokom, koje je tipični predstavnik bosanskohercegovačkih gradova, te da ga je iznenadio i ohrabrio veliki broj mladih koji su prisustvovali promociji.

Ova promocija je organizovana od strane redakcije Visoko.co.ba uz pomoć prijatelja portala Anesa Hajlovca i prof. Selima Jusića, te u saradnji sa Aktivnom Bošnjačkom Mrežom, kojima se ovim putem posebno zahvaljujemo.

Detaljnu fotogaleriju sa ove promocije možete pogledati na našem Facebook portalu: http://facebook.com/visokocoba