Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Najavljeno kao uzor drugim općinama, u stvarnosti igračka za djecu i komšiluk koju vijećnici ne koriste na sjednicama

Prestigio-MultiPad-7.0Ne tako davno, 02.12.2012.godine na velika vrata pričalo se i najavljivalo, tamo gdje je to moglo tako za 20 KM, kao “revolucionarna” inovacija u OV Visoko pojava zvana “Tablet Prestigio multipad 7.0”. Isti su podijeljeni vijećnicima s ciljem modernizacije i uštede papira kao i prevaziđene forme dostave materijala za sjednice OV Visoko. Oni vijećnici koji su bili protiv ovakvog dostavljanja materijala, ovi što se bave novinarstvom za 20 KM, nazivali su “konjima”. Tim povodom upriličena je i prezentacija i kratka edukacija općinskih vijećnika sa ciljem osposobljavanja za komunikaciju sa Službom za poslove Općinskog vijeća, elektronskim putem. Vijećnicima je tada uručena potrebna oprema i pojašnjeno im je da će radne materijale dobijati u elektronskoj formi. Obrazloženje je bilo da će ova inovacija mnogo olakšati i ubrzati komunikaciju između Općinskog vijeća i Službe te omogućiti značajne uštede.

Jeftina i nedorasla propaganda je tada najavljivala da će ovom inovacijom prestati čitanje novina na sjednicama, da će biti izbačena “turska kahva” sa istih, neukusno se hvalila inovacija i izražavala nada se da će kvalitet rada Vijeća biti poboljšan i olakšavajući, te kako će svoje znanje, trud, vrijeme i energiju vijećnici što bolje koristiti za realizaciju četverogodišnjeg mandata, sa posebnom naznakom da će sve to dati više ozbiljnosti i reda u toku trajanja sjednica. Revolucionarnim gestom smatralo se i ukidanje funkcije kurira u Općini koji je dijelio do tada materijale za Vijeće, a tablet uređajima najavljena je epohalna ušteda za kancelarijski materijal i printanje.

Nije dugo prošlo i vrijeme je pokazalo da su se jeftini tableti stare generacije pokazali promašajem. Niko od vijećnika bilo koje stranke koja participira u OV Visoko ne dolazi sa tom igračkom na sjednice vijeća. Pokazali su se jako lošim, od trajanja baterije, preko kvaliteta i brzine rada. U neposrednom razgovoru sa vijećnicima saznali smo da u najvećoj mjeri isti služe kod kuće da se djeca ili komšiluk malo poigra igrica na njima. Njihova praktičnost je puno manja i učinkovitija od bilo kojeg smartfona. Ispostavilo se da je ipak u interesu održavanja sjednica jeftinije o svom trošku isprintati materijale koji stižu na email, premda ovom sastavu OV Visoko i kvalitetu njegovog rada i učinkovitosti ne bi pomoglo ni kada bi sam Bill Gates bio angažovan Ugovorom o djelu da nam malo pripomogne.

http://www.youtube.com/watch?v=OhwBd-QPXY8