Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visina plata uposlenika u Općini Visoko, jednačina sa više nepoznatih

Marlon-Brando-in-The-Godf-001Munib Alibegović, bivši načelnik Općine Visoko imao je jedan “fini” običaj pa je na redovnu platu svojim najboljim i najodanijim saradnicima “nabacivao” još po 500KM, bar su tako pričali ovi iz njegove tadašnje stranke u predizbornoj kampanji koji će ga kasnije i razdužiti sa tom strankom. U više navrata za vrijeme vladavine pomenutog načelnika slali smo dopise u kojima smo tražili tačan broj uposlenih i njihove plate u Općini Visoko, suprotno zakonu o pristupu informacijama nikad nismo dobili odgovor. Sadašnjoj vlasti najmanje tri puta se Dejan Šćepanović vijećnik SDP-a obraćao sa istim zahtjevom i nikad nije dobio ozbiljan odgovor tim povodom. Naposljetku se sa istim zahtjevom obratio aktuelni predsjednik OO SDA Visoko Halim Zukić koji je dobio djelimični odgovor u šiframa i jednačinama sa kojima uz prisustvo profesora Fuada Šečerovića i Franje Rodića možda se i može približno odgonetnuti ono što nas zanima, a to je, sa koliko našeg, poreznog novca plaćamo općinsku administraciju.

U odgovoru koji je stigao i koji je predočen, na posebnoj press konferenciji, na kojoj naravno nismo bili jer smo metodom Adolfa Ajhmana koju je primjenjivao nad jevrejima u II Svjetkom ratu diskriminirani od aktuelne vlasti, iznešeno je bezbroj statističkih podataka i brojeva koji nisu jasno i precizno narodu rekli koliko ko zarađuje u Općini za svoj (ne)rad. Prije svega treba znati da po evropskim standardima na 500 stanovnika ide jedan uposlenik, posljednji popis je pokazao da nas u Visokom ima oko 43.000 što podjeljeno na 500 daje broj 86, što je opet manje nego je trenutno zaposlenih u Općini Visoko bez obzira na sve pobrojane iz 2012.godine koji su otišli u penziju. Uz to treba znati da je Općina raspisala konkurs za prijem novih uposlenika po novoj sistematizaciji o čemu smo već pisali i prije objave rezultata naveli ko će na koje radno mjesto biti primljen, pa ćemo po okončanju konkursa provjeriti koliko smo bili u pravu.

Pošto je odgovor predsjedniku OO SDA Visoko koji je još uvijek zvanično u usmenoj ostavci stigao u formi u kakvoj jeste, na press konferenciji takvoj kakva je bila i na kojoj ništa konkretno nije rečeno osim zbira statističkih podataka i upoređivanja sa drugim Općinama, bili smo slobodni da sami pokušamo da riješimo jednačinu sa više nepoznatih. Našom računicom plata načelnice Općine bi trebala biti 3.445KM u što je uračunato 20% funkcionerskog dodatka i 10% na radni staž, ili jednostavnije to je pet plata prosjećnog uposlenika Općine Visoko. Osoba koja je zadužena da hoda po kancelarijama i zabranjuje da se otvara, gleda, čita ili nedo Bog lajka Visoko.co.ba ovaj narod košta  u brutu 1.400KM plus topli obrok. Malo je 925KM u netto iznosu uz 20% za složenost posla za sve te visokoumne zadatke. Koeficijent od 3,8 nakon pošteno provedenog konkursa treba da ide na 5, jer kad je šenluk nek i hala gori, svakako se ne daju svoje nego pare iz javnog proračuna, čitaj naše pare. Prema našim račinicama sekretar OV Visoko bi trebao zarađivati 1.500KM, što je destimulacija u odnosu na vrijeme dok je Munib hodnicima Općine odzvanjao, a prvi šestar urbanizma oko 1630KM. Još uvijek smo slabi sa ovim Ugovorima o djelu, tu je mizernih 600KM, ali i na tome će se poraditi nakon sprovedenog konkursa i stranačka odanost, politička pripadnost i privatna druželjubivost će biti adekvatno nagrađena.

Ovo je bio pokušaj rješavanja jednačine logičnim postavkama stvari. Međutim i sam Dostojevski je davno rekao: “Ne može se logikom do istine”.