Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I Visoko potpisnik Memoranduma

unapredjenje VisokoPredstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA) potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju s načelnicima 11 partnerskih općina koje gravitiraju Sarajevu za “Projekt unaprjeđenja lokalnog razvoja”.
Riječ je o općinama: Goražde, Ilidža, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Novo Sarajevo, Pale, Stari Grad, Visoko, Vogošća i Zenica.
Direktor misije USAID-a u BiH David Barth izjavio je da su ponosni što, u saradnji sa SIDA-om, Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i nekim od najinovativnijih općina u BiH, čine sve što mogu radi privlačenja investicija i stvaranja novih radnih mjesta.

– USAID je posvećen saradnji s onima koji nastoje postići značajne ciljeve i vjerujemo da ćemo do kraja ovog projekta, vrijednog 20 miliona dolara, koji će trajati pet godina, stvoriti 16.000 novih radnih mjesta – rekao je Barth.

On je pojasnio da će svaka od općina u okviru projekta kreirati vlastiti plan ekonomskog razvoja u skladu sa svojim potencijalima, bilo da je to turizam, teška industrija, obrada metala, obrada drveta ili nešto drugo za šta smatraju da može uspješno doprinijeti povećanju zaposlenosti.

Savjetnik Švedske ambasade/SIDA-e Pelle Persson istakao je da lokalne zajednice moraju iskoristiti svoje jedinstvene prednosti kako bi zadržale postojeće i privukle nove investicije, te da će saradnja s GIZ-om dodatno doprinijeti povećanju konkurentnosti partnerskih općina.

Naglašeno je da će za ostvarivanje ciljeva projekta biti angažirani građani, javni i privatni sektor, akademska zajednica, nevladine organizacije, te donatori. U projekt će biti uključeno ukupno 48 lokalnih zajednica koje će na raspolaganju imati istu podršku i usluge.