Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izvršena podjela cvijeća pripadnicama ljepšeg pola u povodu 8. marta

Podjela cvijeća UG  Budi mi prijatel Kopiraj

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko je danas, u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena, izvršilo podjelu karanfila svim pripadnicama ljepšeg pola, kod Gradskog kina „Visoko“.

Ovo je jedna od aktivnosti koje se organizuju u sklopu MJESECA ŽENSKOG ROMSKOG AKTIVIZMA „Jednakost za sve III“ koji počinje podjelom karanila u 9 bh. gradova 8. marta na Dan žena, a završava 8. aprila na Svjetski dan Roma.

Kampanja je pokrenuta iz razloga jer su Romkinje u Bosni i Hercegovini izložene višestrukoj diskriminaciji. Romkinje su diskrimisane po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, po osnovu spola i po osnovu svog socijalnog projekla ili statusa. Osnovna svrha kampanje je povećanje vidljivosti Romkinja, te njihovo osnaživanje i razvoj njihovih vještina da bi mogle ravnoprvano učestvovati u političkom i javnom životu kao ravnopravne građanke ovog društva.
Sve pripadnice ljepšeg pola koje su se danas našle u blizini Gradskog kina “Visoko” u 12 sati dobile su svoje prigodne poklone od ovog udruženja, koje je ovog 8. marta izmamilo mnoge osmijehe ovakvim znacima pažnje na lica svih naših sugrađanki.
Fotografije napravljene ispred Gradskog kina “Visoko” možete pogledati na našem Facebook portalu:  https://www.facebook.com/visokocoba