Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sastanak sa OSCE-om

osce zdkKristiano Barale (Cristiano Barale), šef terenskog ureda Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) ureda u Travniku razgovarao je u srijedu (05.03.2014.) sa Munibom Husejnagićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona u ostavci.

Razgovor je bio usmjeren na razmjenu mišljenja i informacija o aktuelnoj situaciji poslije 7. februara kada su započeliu protesti građana Bosne i Hercegovine.

Barale i Husejnagić su ocijenili opravdanim mnoge zahtjeve koje izražava parlament građana, a bili su saglasni i u ubjeđenju da je neka traženja građana teško ispuniti, jer postoji niz  kompleksnih pravnih i zakonskih barijera koje propisuju pravce aktivnosti. To se najprije odnosi na zahtjev građana za revizijom privatizacije.

Kada su u pitanju ostali zahtjevi Parlamenta, oni su prema riječima Husejnagića, svrstani u red pitanja (ima ih ukupno 21) kojima se bavi Vlada u tehničkom mandatu. Tu su zahtjevi za ukidanje „bijelog hljeba“ koji već kao reakciju imaju konkretne inicijative i odluke (ukinuto pravo od 1. marta na „bijeli hljeb“) . Dalje, već prije pet mjeseci Vlada je ukinula pravo zaposlenima u kantonu da primaju naknade za rad u komisijama u radno vrijeme. Intenzivno se sagledavaju mogućnosti i načini smanjenja primanja imenovanih službenika, analizira se metod kontrole troškova i ušteda u dijelu izdvajanja za prijevoz radnika i niz drugih.

Šef terenskog ureda OSCE-a je iznio lično mišljenje da, premijer Husejnagić nije bio direktna meta protesta te da je primijetio da se cijene njegovi napori da neke stvari promijeni, a što je prepoznato od građana.

-Građani su izašli na ulice i postavili zahtjeve. Političari moraju uvidjeti da mnogo toga treba mijenjat,- rekao je premijer u ostavci i dodao da – ono što je najpozitivnije iz protesta, a što svaki nosilac javne funkcije mora imati na umu, jeste zahtjev za većom odgovornošću.

Na pitanje Baralea, šta očekuje i kakav mu je osjećaj da li će novi premijer biti imenovan prije izbora u oktobru, Husejnagić je odgovorio:

– Odgovor na ta pitanja ne treba tražiti od mene. Odgovor je u Skupštini i u dogovoru političkih partnera i volji koju iskazuje Plenum. Što se mene tiče, ja bih volio da već sutra bude izabran novi premijer! Ovako je jako teško raditi iako kompletna vlada, mada u tehničkom mandatu, radi punim kapacitetom!