Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I Visočani među nagrađenima

DSC 2863 visoko.co.baU Zenici je održan Izbor za najbolje u sportu za 2013.godinu u ZDK i među nagrađenima su se našli i neki Visočani. Tako se među najboljim seniorkama našla Džejlana Kovačević, među najboljim juniorima Amel Zukić, među najboljim trenerima Redžep Građan, specijalna priznanja su dobili AK”Izet Kurtalić” i Salko Lukhodžić, među sportskim nadama su Elvedina Muzaferija i Vladan Lončar, među sportskim radnicima Elmedin Jusić, nagradu za životno djelo je dobio Mustafa Dedić-Muste, a nagradu za specijalni doprinos u razvoju sporta je dobio Šaćir Ćelebić.

DŽEJLANA KOVAČEVIĆ – Taekwondo klub “Bosna” Visoko

Mlada Džejlana Kovačević, članica TK “Bosna” Visoko, aktuelna je dobitnica nagrade za najbolju seniorku općine Visoko u 2013. godini. Rođena je 26. oktobra 1997. godine u Visokom, a taekwondoom se bavi od svoje osme godine, tačnije od 2005. godine. Aktuelna je državna i federalna prvakinja Bosne i Hercegovine u 2013. godini te kandidatkinja za polaganje crnog pojasa 1. DAN.

Kada su rezultati iz 2013. godine u pitanju, osvojila je zlatne medalje na već pomenutom državnom i federalnom prvenstvu BiH u Taekwondou, zatim prvo mjesto na Međunarodnom prvenstvu “Fojnica open” u Fojnicu, kao i druga mjesta na Međunarodnim prvenstvima “Mostar open” i “Prijatelji Hadžića”. Džejlana Kovačević je proglašena i za najuspješniju juniorku na Memorijalnom turniru “Tarik Ljubuškić Tare” u Bugojnu.

AMEL ZUKIĆ – KARATE KLUB “FUDOKAN” VISOKO

Amel Zukić je rođen 23. oktobra 1995. godine u Visokom. Trenutno pohađa četvrti razred Elektrotehničke škole u MSŠ “Hazim Šabanović” u Visokom. Karate je počeo trenirati 2005. godine upravo u svom sadašnjem klubu KK “Fudokan”, a nosilac je crnog pojasa 1. DAN. Član je juniorske i seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u tradicionalnom karateu. Do sada je osvojio veliki broj medalja na svim takmičenjima na kojima je učestvovao, od federalnog do svjetskog nivoa.

Kada je 2013. godina u pitanju, osvojio je prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u češkom Pragu u kategoriji borbe pojedinačno -75 kg, dok je na istom prvenstvu bio i treći u ekipnim borbama mlađih seniora te treći u kategoriji Ko-Go ekipno za juniore. Na Evropskom prvenstvu u Beogradu, zauzeo je poziciju od 5. do 8. mjesta u apsolutnoj kategoriji borbi. Godinu je zaokružio sa dva prva mjesta i to na Memorijalnom turniru “Nedžad Duraković Džadan” u Visokom te na Međunarodnom turniru u slovenačkom Tolminu.

AEROKLUB “IZET KURTALIĆ” VISOKO

Aeroklub “Izet Kurtalić” iz Visokog je osnovan 25. marta 1953. godine i jedan je od najuspješnijih i najorganizovanijih aeroklubova u Bosni i Hercegovini u kontinuitetu te je najbolji aeroklub naše zemlje u zadnjih 18 godina, odnosno u postratnom periodu. Jedan je od rijetkih aeroklubova koji ima više vazduhoplovnih grana, modelarsku i letačku. U 2013. godini je obilježio veliki jubilej, 60 godina svoga postojanja i zato je dobio i specijalno priznanje Sportskog saveza opštine Visoko. Tokom protekle godine osvojeno je i nekoliko nagrada na raznim takmičenjima, od kojih se ističe pobjeda u klasama F1A (modeli jedrilica) i F1B (modeli na pogon gumom) na 57. državnom prvenstvu. Na istom takmičenju, u pojedinačnom plasmanu zlatnu medalju osvojio je Emir Hajdarević (klasa F1B), Edin Šahinović (klasa F1A), te Mirsad Kapetanović (klasa F1B) osvojili su srebrne medalje, dok je Elmin Kerkez (klasa F1A) osvojio treće mjesto. U generalnom plasmanu Aeroklub je ponovo bio najbolji i veliki prelazni pehar vratio u svoje vitrine.

“Misija AK “Izet Kurtalić” je biti pouzdan i konstruktivan faktor u svim oblicima sportskog organizovanja i povezivanja, kako u našoj zemlji tako i u svijetu, sa prepoznatljivim kvalitetom i vrijednošću svih svojih djelatnosti koje se obavljaju uz punu predanost svih njegovih članova. Klub je prepoznat, kako u sportskim organizacijama tako i u društvu, kao inovativan, usmjeren na vazduhoplovne sportove, posebno u vazduhoplovnom modelarstvu, uz vrhunski odnos prema svojim članovima, obezbjeđujući im uslove za postizanje vrhunskih rezultata kako u individualnim disciplinama tako i u kolektivnim”, ističu iz AK “Izet Kurtalić”.

SALKO LUKHODŽIĆ – KUGLAŠKI KLUB „BOSNA“

Salko Lukhodžić je rođen 14.12.1950. godine u Visokom. Sportom se počeo baviti daleke 1964.godine i već je punih 50 godina u tom svijetu. Član prve ekipe Kuglaškog kluba “Bosna” od 1966. godine, a 1996. godine je bio rezerva u reprezentaciji BiH na Svjetskom prvenstvu u češkom Pragu. Od 1997. godine je u više navrata bio selektor i trener juniorske reprezentacije BiH na svjetskim prvenstvima, a pod njegovim uspjesima je i prva medalja sa Svjetskih prvenstava za juniore u Poljskoj, koju je osvojio Adnan Kardaš. Trenutno obnaša funkciju predsjednika Skupštine KK “Bosna”, a ovih dana mu se, kako sam ističe, ispunila životna želja, a u pitanju je otvaranje obnovljene, savremene kuglane u Visokom, za koju se borio dugi niz godina.

ELVEDINA MUZAFERIJA – SKIJAŠICA

Jedna od najvećih skijaških nada naše zemlje Elvedina Muzaferija rođena je u Visokom, 20. augusta 1999. godine. Višestruka je državna prvakinja u skijanju i zasigurno jedna od najvećih sportskih perspektiva ne samo Visokog, Ze-do kantona nego i cijele BiH. Godinama je bila državni prvak u nekoliko skijaških kategorijama. Osim na skijalištima i takmičenjima u našoj zemlji, Elvedina već uveliko nastupa i na međunarodnim trkama, pa tako bilježimo uspješne nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Francuskoj i drugim zemljama. Tamo ona brani boje svoga kluba, ali i naše zemlje, a svi ističu da se radi o zaista velikom talentu kojeg Visoko i Bosna i Hercegovina ima. U 2013. godini je imala nekoliko takmičenja, a niti na jednom nije podbacila, čak štaviše, uvijek je bila u samom vrhu.

VLADAN LONČAR – RK “BOSNA”

Vladan Lončar je rođen 25. januara 1997. godine, a sa samo četiri godine počeo je trenirati rukometu u svom gradu. Klub u kojem je napravio svoje prve korake bila je Škola rukometa “Visoko” koju je tada vodio istaknuti bh. rukometni stručnjak Zdenko Antović. Nakon toga prelazi u RK “Bosna”, gdje velikom brzinom, prije svega zbog svog kvaliteta, prolazi sve selekcije i za prvu ekipu debituje 2013. godine, u 16. godini života. Za veoma kratko vrijeme postao je kadetski vicešampion naše zemlje, osvojio je i Sportste igre mladih te Međunarodni turnir u Brčkom. Na svim tim takmičenjima bio je među najboljim igračima, što mu je donijelo i poziv za kadetsku reprezentaciju BiH, u kojoj je zabilježio 20 nastupa tokom prošle godine te također bio jedan od nosilaca igre. Rukometni eksperti ističu da je u pitanju zaista veliki rukometni talenat naše zemlje, pred kojim je sjajna budućnost.

“Zadovoljan sam uspjehom u 2013. godini, a u godini koja je pred nama, želja mi je da se sa svojim timom vratimo u Premijer ligi BiH, gdje nam je realno i mjesto. Osim toga, idemo i na sve titule u omladinskim selekcijama, jer smo i tu dokazali da smo među najboljim”, ističe Vladan Lončar.

ELMEDIN JUSIĆ – SAVEZ ZA SPORT I REKREACIJU INVALIDA OPĆINE VISOKO

Elmedin Jusić je rođen 1972. godine u Visokom, a od svog rođenja je slijep i osoba je sa stopostotnim invaliditetom. Pohađao je osnovnu i srednju školu u Sarajevu, u Centru za slijepu i slabovidnu djecu, kao i nižu muzičku školu u Sarajevu. Elmedin je dugogodišnji član Udruženja slijepih opštine Visoko, gdje je na funkciji predsjednika tog udruženja od 2006. godine te sa velikim uspjehom predvodi i pomaže slijepe osobe sa područja opštine Visoko. Osim toga, aktivni je član Upravnog odbora Saveza slijepih Ze-do kantona.

Elmedin Jusić je aktivnan takmičar u nekoliko sportova za slijepe i slabovidne osobe, pa se tako takmiči u kuglanju, golbalu, atletskom višeboju i pikadu. Njegov doprinos u organizovanju sportskih takmičenja za osobe sa invaliditetom je nemjerljiv, a u 2013. godini je bio organizator tradicionalnog međunarodnog takmičenja u golbalu i pikadu za slijepa i slabodivna lica u Visokom te je bio i glavni nosilac aktivnosti na Prvom međunarodnom turniru u pikadu za slijepa i slabovidna lica, na kojem je učešće uzelo osam ekipa iz Srbije, Vojvodine, Hravtske i Bosne i Hercegovine.

MUSTAFA DEDIĆ MUSTE – SRD VISOKO

Mustafa Dedić Muste rođen je 24. februara 1939. godine u mjestu Bradina kod Konjica. Član je društva ribolovaca još od svoje 15. godine, odnosno od 1955. godine. Od 2010. godine je počasni član Sportskog ribolovnog društva. Dugi niz godina je obavljao funkciju predsjednika Sportkog ribolovnog društva “Visoko” iz Visokog, a državni je sudija u dvije discipline i to “Ulov ribe udicom na plovak” i “Bacačke discipline”. Učesnik je brojnih takmičenja u proteklih nekoliko decenija, osvajao je brojne nagrade i priznanja u našoj zemlji, a jedno od najvećih priznanja mu je svakako i članstvo u reprezentaciji Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Italiji u disciplini ”Fly Fishing”.

Mustafa Muste Dedić je uvijek bio omiljen u sportskom društvu, jer kako ističu mnogi, uvijek je znao prenositi pozitivnu atmosferu i pomagati mlađim članovima.  Pripadaju mu velike zasluge za razvoj i populaciju sportskog ribolova na području opštine Visokog. Pored ribolova, u Visokom, ali i BiH je poznat i kao pjevač narodne muzike i sevdalinki, gdje je također osvajao brojne nagrade, a učesnik je i organizator mnogih humanitarnih koncerata.

ŠAĆIR ČELEBIĆ

Šaćir Čelebić, aktuelni direktor Centra za socijalni rad u Visokom je dugogodišnji sportski radnik i istinski zaljubljen u sport, posebno u fudbal. Gotovo pet decenija je vezan za visočki sport i FK “Bosna”, gdje je i počeo trenirati još u sezoni 1969/70. godina. Nakon završetka igračke karijere preuzeo je trenerski posao u pionirskim i kadetskim selekcijama. Bio je i u Upravnom odboru visočke “Bosne” u najuspješnije doba ovog kluba, a trenutno je na funkciji predsjednika Skupštine FK “Bosna”. Njegov doprinos razvoju, prije svega fudbala je zaista veliki. Održava odličan odnos sa FS BiH, pa tako u Visoko često navraćaju i velike bh. fudbalske legende poput Fuada Muzurovića, Safeta Sušića, Vahidina Musemića i Ivice Osima.

Od 2000. godine je jedan od glavnih organizatora odlaska mlađih selekcija FK “Bosna” na Uskršnji turnir u Njemačku, krzo koji je do sada prošlo preko 600 visočkih fudbalera. Kako sam ističe, najveća satisfakcija mu je upravo činjenica da djeci omogućava izlazak u svijet i takmičenje sa igračima iz velikih evropskih klubova, što daje dodatnu motivaciju svim fudbalerima u Visokom.