Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon što je prijetio ministru MUP-a ZDK, pobjegao, uhapšen pa pušten

sedad polic3Nakon što je početkom mjeseca prijetio ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rifatu Deliću, 37-godišnji Sedad Polić iz Zavidovića krajem prošle sedmice je uhapšen, pritvoren, ali ubrzo i pušten iz pritvora, saznaje „Avaz“. 

Verbalni napad

Delić je 3. februara prijavio Polića zbog verbalnog napada te da mu je ovaj prijetio smrću oko 18 sati u Tržnom centru “Robot” u Zavidovićima. Već narednog jutra Delić je dobio policijsku zaštitu, a počela je policijska potraga za Polićem.

– Ubrzo je utvrđeno da je Polić, uz pratnju prijatelja iz Žepča, koji je upravljao Golfom 2, iste večeri napustio BiH, prešavši granični prijelaz Kamensko. Petnaestak dana boravio je u Hrvatskoj, a naši nadležni nisu započinjali proceduru raspisivanja potjernice i zahtjeva za izručenje. Bili su vjerovatno uvjereni da će se on vratiti, što je na kraju i učinio – kaže nam izvor blizak istrazi. 

Zanimljivo je da je Polić ponovo ušao u BiH i vratio se u Zavidoviće, iako su ga formalno tražile policijske agencije u BiH, mada bez oficijelne potjernice. 

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, nakon nekoliko dana provedenih u Zavidovićima, na više adresa, Polić je sam došao u Policijsku upravu Zavidovići te se predao, nakon čega je uhapšen. 

Ponavljanje djela

– Proveo je 24 sata u policijskom zadržavanju u Zavidovićima, a onda još 24 sata u pritvoru u Zenici. Saslušao ga je dežurni tužilac, koji je zatražio određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela. Općinski sud u Zavidovićima odbio je zahtjev Tužilaštva, nakon čega je Polić pušten na slobodu – saznajemo on dobro obaviještenog izvora.

Sud nije uvažio činjenicu da je Polić više puta prijavljivan zbog napada i prijetnji, kao ni činjenicu da je napadnuti ministar policije njegov sugrađanin, pa ni to da je nakon prijetnji bio u bijegu dvadesetak dana. 

Zatražili smo komentar ministra Delića, koji je kratko rekao da je „upoznat da je osoba koja mu je prijetila ponovo u Zavidovićima, nakon kratkotrajnog pritvaranja“. 

– Nemam nikakav komentar, to je stvar Tužilaštva i Suda – kazao nam je Delić. 
 
Metak u glavu

– Uz psovke mi je prijetio smrću. Govorio mi je da će me ubiti metkom u glavu, kleo se sinom da će me sasjeći mačetom, galamio je kako sam mu ja napakovao šest godina robije, govorio da zovem sad svoje „kornjače“ (specijalce, op. a.) i policiju… Nakon što sam rekao da ću slučaj prijaviti policiji i kao svjedoke naveo očevice, ljude koji su sjedili sa mnom za stolom, on se udaljio, ali je na odlasku van objekta nokautirao drugog čovjeka udarcem šakom – kazao je u izjavi za „Avaz“ nakon incidenta ministar Delić.

Avaz/Visoko.co.ba