Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Krivaja je sinonim svih propalih privatizacijskih eksperimenata

krivajazavidoviciObespravljeni radnici i eskalirani prosvjedi. Samo neki od primjera – Vitex Visoko, Bretex Breza, Tvornica konfekcije Borac Zenica, Velepromet-maloprodaja Visoko i zavidovićka Krivaja, kao sinonim svih propalih privatizacijskih eksperimenata, samo su dio privrednih resursa u ZDK-u uništenih u proteklih desetak godina.

“Uništili su je pretvarajući društveno vlasništvo u državno jer to je bio jedini način da dođu u posjed i rasparčaju je. A nije problem s Krivajom, problem je sa svim velikim preduzećima u BiH”, tvrde u Zavidovićima.

Radnici uništenih preduzeća ponavljaju zahtjev za reviziju privatizacije, nakon što su proteklih godina upozoravali na sumnjive kupce sa još sumnjivijim kapitalom i otimačinu državne imovine.

“Ovaj Nadzorni odbor naš koji je od 6 ljudi koji su tu uradili, oni su bili i kupci i prodavci. Kad su svoje sebi uzeli, kupili šta su htjeli i preveli 1/1, tada su uslijedile knjižice na biro svim radnicima, 107 radnika je na birou”, tvrdi Mehemed Botić, bivši radnik brezanskog Bretexa.

“Do Strazbura, ako treba, ići ćemo, ali mi svoja prava ne damo jer smo ubjeđivani uvijek da pustimo sve, ostali smo bez plata, bez ičega”, poručuje Senada Skopljak, radnica visočkog Veleprometa-maloprodaje.

Sve i ako se dogodi revizija privatizacije, teško da će taj proces za rezultat imati pokretanje proizvodnje u uništenim preduzećima. U najboljem slučaju, obespravljeni radnici tih preduzeća mogu računati na djelimično obeštećenje u obliku povezivanja radnog staža i moralnu satisfakciju. A za sankcioniranje krivaca za privatizacijski kriminal konačno bi odgovornost morali preuzeti istražni organi i pravosudne institucije.

federalna.ba/Visoko.co.ba