Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Nisam bio na prvom mjestu za predsjednika po želji bivšeg predsjednika”

Kemo JashoSinoć je OO SBB Visoko dobio novog predsjednika, trećeg od svog formiranja u Visokom. Nakon Đemila Ugarka i Džemala Kadića u narednom periodu funkciju prvog čovjeka ove stranke obnašat će Kemal Muinbegović, kandidat za načelnika sa prošlih lokalnih izbora i čovjek koji je ostvario drugi najbolji rezultat po broju osvojenih glasova. U prisustvu članova opštinskog odbora i predsjednika KO SBB ZDK Mirsada Isakovića izglasano je povjerenje Mušinbegoviću. Odmah nakon imenovanja novi predsjednik stranke svoj prvi intervju za medije dao je našem portalu.

Prije svega čestitka na imenovanju i pitanje da li ste očekivali ovakav rasplet situacije u OO SBB-a Visoko?

Hvala na čestitkama i želim da pozdravim sve čitaoce vašeg portala. S obzirom da sam imao tri ravnopravna protukandidata, moglo se očekivati da prođe bilo koji od nas četvero, ali moji rezultati od samog osnivanja saveza SBB na općini Visoko vjerovatno su presudili, i evo od večeras sam i predsjednik OO SBB BH Visoko. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim članovima OO SBB BH Visoko koji su mi dali podršku.

Prema nekim našim saznanjima niste bili baš po volji aktuelnog rukovodstva, tri protukandidata za mjesto predsjednika su bili prihvatljivija opcija sada već staroj postavi OO SBB-a Visoko, kako će se to odraziti u budućnosti na rad stranke, odnosno da li ste razgovarali sa aktuelnim vijećnicima SBB-a i kakav je njihov stav o svemu?

Naravno da sam razgovarao sa aktualnim vijećnicima iz SBB BH Visoko, i moj stav je bio vrlo jasan i precizan. Svi oni koji žele da rade za opšte dobro SBB, i za opšte dobro svih naših građana na općini Visoko u mom timu su dobrodošli. Ja se nadam da su naši vijećnici do sada to i pokazali u općinskom vijeću. Kada su u pitanju vaša saznanja o bivšem rukovodstvu i njihovim favoritima za predsjednika to bih Vas zamolio da pitate njih nekom drugom prilikom.

Koji su prvi koraci koje ćete kao novi predsjednik poduzeti?

Prvi koraci koje ću preduzeti kao novi predsjednik SBB BH Visoko jesu reorganizacija mjesnih odbora. Želim da imam sve predsjednike mjesnih odbora imenom i prezimenom i brojem telefona, te da budu dostupni u svakom momentu. Na mjestima gdje imamo već formirane mjesne odbore obavit ću razgovor sa svim predsjednicima o njihovom dosadašnjem radu i angažmanu u OO SBB BH Visoko, i naravno ako su zadovoljavali potrebama OO SBB Visoko bit će im ponuđeno da i dalje obavljaju tu funkciju. U mjesnim zajednicama gdje nemamo formirane mjesne odbore, u planu nam je da u što kraćem roku formiramo istoimene. Sljedeći korak će biti formiranje izvršnog odbora gdje želim da imenujem najmanje pet privrednika koji će zajedno sa mnom i ostatkom imenovanih u izvršnom odboru u svakom momentu biti spremni da materijalno, moralno i finansijski pomognemo naš OO SBB BH Visoko u rješavanju svih predviđenih zadataka. Pošto je ovo ujedno i izborna godina vrlo brzo ćemo morati formirati i imena kandidata za liste na svim nivoima vlasti, što znači da ćemo u narednom periodu imati i jako puno posla što se tiče SBB BH Visoko.

Nakon lokalnih izbora izgubili ste jednu vijećnicu koja je iz interesa prešla u SDA, opšti stav javnosti je da su i preostala tri vijećnika po potrebi suprotno klasičnoj opoziciji „igrali“ kako im kad odgovara. Da li možete SBB-u Visoko vratiti karakter prave opozicije ili će ovaj mandat do izbora 2016. godine proći zavisno od ličnih interesa svakog vijećnika pojedinačno?

Istina je da je jedna od naših vijećnica pristupila stranci SDA, a kada su u pitanju preostala tri vijećnika naravno da ćemo o svim pitanjima razgovarati, posebno kada su u pitanju pripreme za OO SBB BiH Visoko, i sigurno je da ćemo imati jedan zajednički stav kada je u pitanju donošenje svih odluka. Želimo da budemo ravnopravan partner sa svim političkim subjektima na općini Visoko, i nećemo dozvoliti bilo kakvo rješavanje ličnih interesa, te se nadam da ćemo u ovoj izbornoj godini još više pokazati da smo prava opozicija.

kemo jasho 1 Kopiraj

Vjerovatno ste već razmišljali o novom Izvršnom odboru i potpredsjednicima stranke, da li ćete zadržati isti broj članova Izvršnog odbora kao do sada ili slijedi promjena, odnosno možemo li već razgovarati o nekim imenima konkretno?

Već sam naveo da želim da vidim pet jakih privrednka u izvršnom odboru SBB BH Visoko, a kada su u pitanju imena ne bih još da iznosim javno bilo čija imena, a isto tako kada je u pitanju pozicija potpredsjednika SBB BH Visoko, mogu vam reći da je već obavljeno nekoliko razgovora, te je u opciji više kandidata koje ne bismo još imenovali do donošenja konačne odluke.

Jedina ste stranka iz Visokog koja je na prošlim Općim izborima izborila direktni ulazak u neki od nivoa vlasti (Meldina Ugarak), način Vašeg odabira na mjesto predsjednika je jasna poruka da imate podršku kako Zenice, tako i Sarajeva. Vrijeme vam nije saveznik, uskoro slijede liste kandidata za Opće izbore, mogi li visočki kandidati računati na ozbiljnije redne brojeve na listama, i da li već postoje neka imena koja bi se mogla dovesti u vezu sa kandidaturama za Skupštinu ZDK, Federalni parlament i Državni parlament?

Već ste pomenuli ime Meldine Ugarak koju ja izuzetno cijenim i uvažavam, za nju mogu otvoreno reći da će imati zasluženo mjesto na jednoj od ovih listi koje ste pomenuli. A kada je u pitanju podrška Zenice i Sarajeva, SBB BH Visoko je imao i do sada jako veliku podršku, na to smo uzvraćali rezultatima koji su bili na zavidnom nivou i na općem i lokalnom nivou. Malo je vremena, ali potrudit ćemo se da ispoštujemo sve procedure oko samih imenovanja kandidata na listama.

U kakvim ste odnosima sa Đemilom Ugarkom?

Kao Kemal Mušinbegović sam u jako dobrom odnosima sa gospodinom Đemilom Ugarkom i imam jako visoko mišljenje o njemu. Što se tiče njegovog izbora nisam bio na prvom mjestu za predsjednika OO SBB BH Visoko, iako me je na kraju podržao, i ja se nadam iskreno da ću svojim zalaganjem, radom i trudom u potpunosti ispuniti sva očekivanja i obaveze koje ova funkcija donosi.

Nezaobilazna je tema na kraju ovog intervjua da Vas pitam šta mislite o protestima, posebno u onom dijelu kada su se 07.02., dešavali u Visokom gdje Vas je zabilježio i objaktiv našeg fotoreportera?

Tačno je da sam bio prisutan na protestima 07.02. ispred općine Visoko, gdje me je zabilježila vaša kamera, a isto tako tačno je da sam bio i tri dana na protestima u Sarajevu, jer smartam da je to moja građanska obaveza i dužnost da se barem na taj način solidarišem sa ljudima koji su izašli na proteste da izraze svoje nezadovoljstvo i ogorčenje na postojeću vlast. Kao čovjek koji ima riješeno egzistencijalno pitanje, žao mi je što na te proteste nije izašlo više nezaposlenih ljudi kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo u što većem broju. Nisam ni za kakav oblik paljenja i rušenja, ali imam osjećaj da naša dosadašnja vlast koja je u najvećoj mjeri i krivac za ovakvo stanje u kakvom smo svi mi danas ne razumije drugi jezik.

kemo jasho 2

Uz nadu da ćete časno i pošteno obnašati svoju novu funkciju na mjestu predsjednika OO SBB-a, a sve u interesu Visokog, hvala Vam što ste se odlučili svoj prvi intervjuu nakon imenovanja dati upravo za Visoko.co.ba.

Hvala Vama kao vlasniku portala, i želim da pozovem sve političke subjekte koji su spremni da pomognu općini Visoko te da otvorenim razgovorom i približavanjem stavova rješavamo sva pitanja i donosimo odluke u cilju boljeg života svih naših građana na općini Visoko.