Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Volio sam sve što nije rat, volio sam mir”

istina12Bože moj, Svemogući, koji sve vidiš i sve znaš, vidiš li patnje ovog bosanskog puka, ovog naroda koji vječno služi oholim budalama, ovog Bosanca kojem život prođe u strahu od vlasti, od države, od onoga ko za sebe misli da je država?!

Kažu mi: „Dobro došla, dijete, u svijet odraslih. Čuvaj se vukova, lisica, hijena oko sebe.“

Pa kakav je to svijet odraslih? Kakav je to svijet u kojem ne mogu, ne smijem reći ono što mislim, što me boli, u šta vjerujem, za šta živim?

Kažu mi stariji, iskusniji, da to prihvatim, da je to u Bosni tako vijekovima bilo…i bit će! Kažu mi da se ne bunim jer mi to neće dozvoliti oni, vladajući moćnici. Uništit će me na prvom koraku moje…hmmm POBUNE. Pa zašto onda živim?! Zašto zauzimam mjesto na ovom svijetu kad mi nije dozvoljeno da se borim za ono što čini čovjeka?! Oduzimaju mi ljubav, sreću, blagostanje. Oduzimaju mi moju Bosnu, onakvu kakvu je znam, i stvaraju neku zemlju iz svojih poganih misli u kojoj će oni biti jedini i apsolutni vladari.

Čovjek nije čovjek ako se bar jednom u životu ne pobuni! Njegove misli tada lutaju besciljno, srce kuca uzaludno, on se zove čovjekom-uzaludno.

Mogu me raniti, mogu me ubiti, ali me ne mogu poraziti! Želim se boriti za onu Bosnu iz svojih najljepših snova, želim se boriti za domovinu naše buduće djece.

Svi naši ljudi- Bosanci, svi umjetnici, građevinari, pravnici, ekonomisti, poljoprivrednici, svi oni su BORCI!!! Želim biti jedna od njih. Ti borci, ti maleni vrapci što jastrebu u pohode pođoše, bude nadu u meni da još nije sve gotovo, da moja Bosna nije bolesnik na izmaku snaga.

Borit ćemo se i kada je sve protiv nas, borit ćemo se i za sve one koji su nam već odavno okrenuli leđa, koji su odustali. A zašto?! Iz jednog jedinog razloga-da sačuvamo svoje dostojanstvo, svoj bosanski prkos, svoj ponos… da sačuvamo čovjeka u sebi. A kud ćeš veći razlog?

Ti veliki… ta VLAST, odbacuje nas, prave avet od nas jer ne prihvatamo poredak u kojem kukavice vladaju i uništavaju ono za što su se borili naše majke i očevi, bake i nane, dede i djedovi. Odbacuje nas jer želimo istinu, a gdje je ona?

Čudno me gledaju ti stariji, možda se boje nečega, nekoga u meni, a možda im samo služim za podsmijeh- tim koji imaju sve, a nemaju ništa. „Pa gdje ćeš se s rogatim bosti?“, pitaju me. Pa zar da šutim? „Boj se ovna, boj se govna, pa kad ću živjeti?“

Kad ćemo živjeti kad nam uzimaju sve za što vrijedi i umrijeti?!

Dajem obećanje svojim precima da borba njihovim nestankom nije prestala. Borba za pravdu i istinu se nastavlja!

PIŠE: Ajla Frljak