Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK, kuda ideš sada?

zdk protestKako to može u Tuzlanskom kantonu, a ne može u Zeničko-dobojskom?  Skupština TK prihvatila je jučer zahtjev Plenuma građana da se ukine „bijeli hljeb“ funkcionerima. Taj u današnji vakat „hrabri“ politički čin na godišnjem nivou težak blizu milion KM usvojila je slobodarska Tuzla nakon što je prihvatila ostavku i razriješila dužnosti premijera Seada Čauševića. Time je „upala“ cijela Vlada TK. Prvi rezultati žestokih protesta u Tuzli vidljivi su i dovoljno privlačni da ih objave svi mediji, pa i AlJazeera Balkans, jedina medijska kuća u Bosni i Hercegovini u kojoj „svoje minute“ ne može kupiti nijedan primjerak iz takozvane političke elite u Bosanaca i Hercegovaca.

Skupština Kantona Sarajevo nije se omela, pa je u podstanarstvu Gradske uprave Sarajeva prihvatila ostavku i razriješila dužnosti premijera Suada Zeljkovića (i sad mi odzvanja u glavi njegova sočna psovka upućena novinarki Hayat-a, a time i svim građanima BiH). Stanovnici sarajevske Općine Centar dobili su besplatna vjenčanja, kako reče tamošnji načelnik Dževad Bećirević, zbog cijele ove situacije. I tako, hem ti matičari dođu „na noge“, hem „džaba“.

Skupština Unsko-sanskog kantona kutarisala je premijera Hamdije Lipovače. Istina, jedva, al’ ga se kutarisala i njega i njegovih ministara. Sad komotno ex. premijer Lipovača, volj ti sa bosanskim pasošem, volj ti sa hrvatskom putovnicom,  može otputovati u svoju vikendicu nadomak Zadra.

A šta su dobili stanovnici Visokog i Zeničko-dobojskog kantona? Još uvijek veliko NIŠTA.

U Visokom je kobnog petka ispred Općine Visoko polupano tek nekoliko jaja i pobacano nekoliko kamenica. Osim što su se isprepadali uposlenici općinske administracije, stojeći u toru straha od javnog izgovorenog razmišljanja,  nije bilo lahko ni samodopadljivim funkcionerima ili bolje reći funkcionerkama prvog kata austrougarske ljepotice-desnog krila Općine Visoko. Radili su mobiteli tada i prepoznavala su se lica demonstranata u ulici Alije Izetbegovića „aha, vidjela sam te, vidjet ćeš ti poslije ovoga“ čulo se po općinskim hodnicima. Ipak i takvi protesti su pohvala s obzirom koliko je ovu čaršijicu pokrilo jednomišljenstvo i nesebična licemjerna odanost prema liderkama, kakvih bi se postidio i u podnaslovu spomenuti Trinidad i Tobago.

Zeničko-dobojski kanton je prošao mnogo gore. Polupana je zgrada, zapaljena kancelarija kantonalnih vozača, povrijeđeno je nekoliko policajaca. Premijer Munib Husejnagić je tada „demostrativno ponudio ostavku demonstrantima“. Valjda se čovjek posefio, jer da nije tako već bi sa kolegama iz Sarajevskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona bio premijer svršenog mandata. I dok skupštine TK, KS i USK posmjenjivaše svoje vlade, Skupština Zeničko-dobojskog kantona još uvijek duboko razmišlja.

S zasjedanja Kolegija Skupštine ZDK-a opširna saopćenja „o razmatranju razmatranog“, a poslanici SDP-a predvođeni Senaidom Begićem, i bljedunjavo predsjedavajući Sretko Radišić sramežljivo u javnosti iznose da je od smjene Munibove Vlade gora anarhija. Odlažući neminovno, Kolegij Skupštine ZDK-a objašnjava da je ukidanje „bijelog hljeba“ izvan njihovih okvira (za razliku od današnjeg postupka Skupštine TK) i u nadležnosti federalnog nivoa, a u saopćenju (http://www.zdk.ba/vijesti/saopcenje-sa-74-sjednice-kolegija-skupstine) uredno boldira da su u 12. mjesecu prošle godine donijeli zaključak da funkcioneri ne uzimaju „bijeli hljeb“ za cijelu godinu nego za „samo“ 6 mjeseci. Na taj način žele se razlikovati od ministara SBB-a (nakon samoinicijativnog istupanja iz Vlade ZDK-a Mirsad Isaković, Ekrem Tuka i Đemil Ugarak smjelo uzeše „bijeli hljeb“ i njihov neprikosnoveni lider Radončić ne kazni ih ništa).

U međuvremenu, „sjetila“ se Vlada Zeničko-dobojskog kantona da izmiri obaveze prema studentima, porodiljama, korisnicima dječijeg doplatka, te pomoći i njege drugog lica. Sve to u nadi da će se zaboraviti „demostrativna izjava premijera Husejnagića“ i da će se prestati tresti brada njegovog savjetnika za društvene djelatnosti-gimnazijalca što će ostati bez posla.  

I dok se Tuzlanski kanton kreće slobodarskim stazama, a u korak, dva ga prate Kanton Sarajevo i Unsko-sanski kanton… Zeničko-dobojski kanton, kuda ideš sada?