Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pokrenut postupak prodaje “Veme”

vema 5Agencija za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona je pokrenula postupak prodaje preduzeća „Velepromet- maloprodaja“ Visoko. Time je otvoren put da se prekine neizvjesnost u kojoj živi nekoliko stotina radnika nekada snažnog i priznatog trgovinskog kolektiva koji je u posljeratnom periodu samo jedan od primjera privredne devastacije.

Najavom prodaje objekta „Veme“ koja je u sastavu ukupne imovine preduzeća „Velepromet-maloprodaja“ očekuje se i početak procesa zbrinjavanja radnika od kojih su mnogi stekli uslove za penziju po godinama života ili radnog staža, ali im doprinosi za tu namjenu sve poslijeratne godine nisu uplaćivani.

-Računamo da će u ovom postupku biti namireni doprinosi za većinu radnika „Veleprometa-maloprodaje“, – izjavljuje  Muhamed Husić, ministar za privredu u ostavci, podsjećajući da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona posebnu pažnju u ovom trenutku posvetila ovom visočkom kolektivu. -Naime,- objašnjava Husić, – Vlada Zeničko-dobojskog kantona je održala nekoloiko sjednica da bi na kraju, održala i vanrednu sjednicu sedmog februara i to u funkciji Skupštine privrednog društva „Velerpromet-maloprodaja“ d.d. Visoko. Tada su usvojeni dokumenti koji bi mogli biti osnova za izlazak ovog preduzeća iz višegodišnje krize. „Velepromet-maloprodaja“ je najprije bio pogrešno registrovan. Nije imao nikakvog početnog kapitala niti ostalih zakonom propisanih elemenata na osnovu kojih bi preduzeće moglo regularno poslovati i privređivati. Takvo stanje odrazilo se i na sam proces privatizacije ovog preduzeća koje je u stopostotnom vlasništvu Kantona.

Sve su to bili razlozi da Vlada ZDK preuzme funkciju Skupštine „Veleprometa“ i  donese rješenja važna za budućnost  „Veleprometa“.

Podsjećanja radi, donesena je Odluka o promjeni oblika organizovanja iz dioničkog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću za koje će biti uplaćen početni kapital u iznosu od 2.000 KM. Dalje, izglasana je i Odluka o donošenju Statuta Društva koji je urađen u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Odlučeno je da se imenuju članovi Nadzornog odbora na kraći period, odnosno do postupka konačnog imenovanja. Za predsjednika Nadzornog odbora imenovan je Adis Čolaković, a za članove Kenan Čeho i Faruk Frljak.

Vlade je dala saglasnost na imenovanje Vitomira Blagojevića za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća, time je zaokružena pravna regulativa neophodna za ulazak preduzeća u proces male privatizacije.