Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Preduzeće za vježbu u MSŠ“Hazim Šabanović“

1Preduzeće za vježbu (PZV) je model preduzeća namijenjen za učenje kroz praksu, gdje učenici ekonomske škole uče kako se posluje i radi u stvarnom preduzeću. Učenici su podijeljeni u različite sektore: nabavka, prodaja, marketing, računovodstvo i sekretarijat, na čelu sa direktorom (prof. Praktične nastave), gdje stiču znanje i radno iskustvo u ovim oblastima, svakodnevno se susreću sa svom potrebnom dokumentacijom za poslovanje, te se spremaju za daljne obrazovanje ili stupanje u radni odnos.

Cilj ovakvog načina rada jeste upoznati učenike sa radom i poslovanjem preduzeća, kroz internet komunikaciju sa drugim preduzećima iz različitih gradova BiH gdje je zastupljen ovaj vid praktične nastave. To je čitav svijet virtualnih preduzeća i banaka sa kojim učenici posluju.
Sva preduzeća se sastaju na PZV sajmu gdje učenici kroz svoje preduzeće predstavljaju školu.

 Ovaj način rada je već treću godinu prisutan i u MSŠ „Hazim Šabanović“ te je postao sastavni dio ekonomskog obrazovanja za srednjoškolce. I što je najvažnije, učenici su prezadovoljni ovakvim načinom rada koji im proširuje vidike i upotpunuje obrazovanje.

DSC 2794DSC 2777