Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

RTV Visoko nije emitovala centralnu informativnu emisiju “Aktuelnosti” na dan protesta u Visokom !?

opcina visoko nakon protestaKakve li slučajnosti i nesreće da se baš tada desi neki kvar kada bi po svim mogućim istraživanjima medijskog tržišta program lokalne i budžetske RTV Visoko bio najgledaniji. Ovako bi izgledala prva rečenica normalnog novinarskog izvještavanja o tome kako na lokalnoj televiziji na dan protesta u Visokom nije emitovana centralna informativna emisija koja u samom imenu “Aktuelnosti” pojašnjava svrhu svog postojanja. Međutim, RTV Visoko tog 07.02. kada su građani Visokog izašli na ulice i ispred zgrade Općine Visoko javno rekli šta misle, baš taj dan pred emitovanje emisije došlo je do prekida u programu i emisija nije ni emitovana.

Naknadno emitovanje bajatog priloga sa 24 sata zakašnjenja o svemu, nikakva je vadiona za takav nedopustiv novinarski propust. Kad je situacija ozbiljna kakva je bila tog dana najmanje što se moglo uraditi je možda uputiti javnosti i konzumentima programa RTV Visoko neko pojašnjenje i razloge naglog i nenajavljenog prekida programa.

Podsjećamo RTV Visoko je lokalna televizija nastala u ratu iz tadašnje potrebe i smisla u odbrani grada. Najvećim dijelom ova televizija se finansira sa budžeta Općine Visoko koji plaćaju svi porezni obveznici bez obzira kojoj stranci pripadali, koje su boje kože, vjeroispovjesti i kojeg sexualnog opredjeljenja. Novinarski i moralno potpuno je nekorektno i nedopustivo da se desi takav propust koji se ranije nije dešavao u sličnim situacijama koje su odgovarale određenim politikama u Visokom neovisno kojih stranaka i uskostranačkih interesa.

Nakon očite političke kontrole nad ovim medijem od strane osnivača još od vremena kada je nastao, postavlja se jasno pitanje da li Visokom i Visočanima uopšte treba medij za koji godišnje izdvajaju 150.000KM, a koji ima prefiks javnog preduzeća !? Preambiciozno je u ovom vremenu imati televiziju na lokalnom nivou, a posebno televiziju koju finansiraju svi građani u interesu vladajućih politika. 

Propust od 07.02., je neviđena novinarska bruka, sramota, licemjerstvo i drskost, a sve finansirano od svih nas, pa i onih 2000 koji su izašli u petak na proteste bez obzira koji su njihovi razlozi bili.

(Foto: Almin Tabak)