Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počela Preventova „Škola tekstila“

prevent proizvodnjaPreventova besplatna „Škola tekstila“ počela je danas. Ukupno 20 polaznika će u naredne četiri sedmice imati priliku da se upozna sa tekstilnom industrijom u Bosni i Hercegovini, trendovima i potencijalima.

Na kraju programa svi polaznici će dobiti certifikat koji potvrđuje da su obučeni sa setom određenih znanja i vještina, te će biti uvršteni u bazu potencijalnih zaposlenika Prevent Fabricsa, Preventove najmlađe članice koja je kreirala cijeli projekt.

Uvodno predavanje na otvaranju škole polaznicima je održao direktor Preventa Fabrics, Tarik Kadrispahić, koji je istakao kako je Prevent grupacija u regionu pionir u pokretanju proizvodnje tekstilnih materijala u poslijeratnom periodu.

„Kako ova grana industrije ima izuzetan razvojni potencijal, te s druge strane visoke standarde tehnologije i kvaliteta, nama je cilj da novijim metodama i mladim kadrom, zbog kojeg smo i pokrenuli ovu školu, napravimo dodatni iskorak“, ističe Kadrispahić.

Student Mašinskog fakulteta Nedim Klipo, jedan od polaznika kaže kako Prevent vidi kao svog potencijalong poslodavca. Dok, apsolventica Likovne akademije, na Odsjeku za produkt dizajn kaže kako se veseli praktičnom susretu sa tekstilnom industrijom. „Tokom studija nismo imali prilike da se susrećemo direktno sa procesima proizvodnje tako da je ova škola prava stvar za sve nas koji smo željni novih znanja i daljeg usavršavanja“, kaže Fatima.