Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vrijeme je da lopovi idu u zatvor dok 300 prevarenih čeka da im se uveže staž

vemaI dok ovih dana poštar kuca na vrata odabranih uposlenika Veleprometa-maloprodaje i dijeli im penzije koje su obezbjedili na raznorazne načine, još oko 300 prevarenih i unesrećenih radnika čeka da se čudo desi, pa da i oni kao njihove snalažljivije nekadašnje kolege odu u zasluženu penziju. Trenutna trka sa vremenom sa pitanjem da li će Vlada ili advokati prije prodati Vemu ili će Velepromet-maloprodaja otići u stečaj, krajnje je vrijeme da i policija, tužilaštvo i SIPA zaslužne za ovakvo stanje počnu pospremati u zatvor gdje im i jeste mjesto, zajedno sa onima koji su u bescjenje kupovali objekte Veleprometa-maloprodaje mimo zakona i mimo Agencije za privatizaciju. Prema riječima ministra privrede ZDK, Muhameda Husića, uskoro će u skladu sa zakonom biti imenovan privremeni Nadzorni odbor, a zatim će biti objavljen i javni konkurs za prodaju RK Vema čijom eventulnom prodajom bi bili riješeni mnogi problemi, s obzirom da je procjenjena na 3.600.000KM, s tim da uvidom u papirologiju utvrđene su određene nepravilnosti u kojima je RK Vema oštećena za dijelove imovine oko same robne kuće.

Zbog izuzetno teške situacije kao i potrebe da se što prije sanira stanje u visočkom privrednom društvu „Velepromet“ koje već godinama posluje s gubitkom, u ponedjeljak je Vlada Ze-do kantona vanredno zasjedala. Razmatrano je trenutno stanje u ovom preduzeću kao i revizorski izvještaji o firme u proteklom periodu. S obzirom da je Vlada stopostotni vlasnik ovog preduzeća i ima funkciju Skupštine, donesena je odluka da se do četvrtka (06.02.2014.) pripreme materijali i sazove Skupština društva kako bi se mogao pokrenuti proces pravne regulacije ovog preduzeća koje je upisano u registar sa nultim kapitalom, ali i brojnim drugim nepravilnostima koje su, između ostalog i uzrokovale da se situacija nije mogla razriješiti sve do danas.

Da bi se veoma kompleksna pravna, ali i finansijska situacija u Veleprometu uspješno razriješila te radnicima uvezao staž i spasilo preduzeće od daljnjeg otuđenja imovine i kapitala, odlučeno je da se odmah nakon održavanja Skupštine pokrenu aktivnosti u saradnji sa pravosudnim organima i Agencijom za privatizaciju ZDK na pripremi dokumenata za prodaju objekta „Vema“ Visoko putem male privatizacije. Nakon zasjedanja Vlade u funkciji Skupštine „Veleprometa“ narednog četvrtka, steći će se zakonska osnova za izvlačenje ovog preduzeća iz dubioze koja je do ove godine narasla toliko da je gubitak nadmašio kapital preduzeća koje u svom sastavu ima brojne poslovne prostore i robnu kuću Vema. Pored toga, angažovani su i istražni organi koji će utvrditi ko je i na koji način krčmio imovinu „Veleprometa“ te ko su odgovorni za današnje teško stanje u ovom nekad uspješnom privrednom društvu.