Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Plesni ustanak u Visokom!

damar omladine milionDamar omladine, Lokalni tim Visoko ASuBiH i Vijeće mladih općine Visoko pridružuju se globalnoj kampanji 14. februara 2014. godine, u 14 sati ispred Partizana i aktivistima širom svijeta na obilježavanju kampanje Jedna milijarda ustaje za pravdu. Kampanja se nastavlja na onome započetom prošle godine kada je jedna milijarda aktivista u 207 država ustala da protestvuje i pleše. Tada smo skupili najveći broj ljudi u historiji koji su u jednom danu zahtijevali da se iskorijeni nasilje prema ženama i djevojčicama.

Prva proba i učenje prvih koraka koreografije će biti održana u subotu, 8. februara u 14 sati u sali Partizana. Pozivamo sve zainteresovane, bez obzira na godine i spol, da nam se pridruže.

Ove godine se kampanja fokusira na problem pravde za sve preživjele žrtve rodnog nasilja. Kampanja Jedna milijarda ustaje je poziv svim ženama, muškarcima i mladim u čitavom svijetu da se okupe 14. februara na plesni ustanak ispred institucija koje mogu promijeniti i uticati na ovaj problem, ili na bilo kojem drugom mjestu gdje misle da će se čuti njihov glas.

To je poziv svima koji su preživjeli ili bili svjedoci ovakvog nasilja da prekinu lanac šutnje i objave svoje priče. Pravda počinje onda kada progovorimo, objavimo ili priznamo istinu uz zajedništvo i solidarnost.

UN-ove statistike pokazuju da će jedna od tri žene na svijetu biti silovana ili pretučena tokom svog života. To je jedna milijarda žena! Milijarda žena bude silovana, pretučena, maltretirana, ekonomski obezvrijeđena i/ili prodana. Ova brojka pokazuje kako nam je potrebno osvještavanje i shvaćanje kako borba za prava žena još uvijek nije završena. Još uvijek nam nedostaje akcija, događanja, kampanja, istraživanja i još mnogo toga, kako za javnost koju stalno moramo podsjećati, tako i za one nad kojima se nasilje događa i kojima je pomoć najpotrebnija.

Pozivamo i sve organizacije sa naše općine da nam se pridruže organizaciji ove aktivnosti i budu naši partneri.

Svi smo pozvani ustati za pravdu i zajedno zaplesati! 

Projekt je finansijski podržavan od strane World Visiona, ured u Zenici.