Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potpisan memorandum u Zenici

mirko trifunovic potpisivanje ugovoraU četvrtak je u prostorijama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Ze-do kantona potpisan Memorandum o realizaciji projekta „Implementacija definiranih ishoda učenja u jezičko -komunikacijskoj oblasti u Ze-do kantonu“ između Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, “Save the Children” i Pedagoškog zavoda. Memorandum su potpisali ministar Mirko Trifunović, direktorica nevladine organizacije “Save the Children” Andrea Žeravčić i direktorica Pedagoškog zavoda Munevera Selmanović.

Ovom prilikom ministar Trifunović izrazio je zahvalnost organizaciji “Save the Children” kazavši da je ovo nastavak uspješne saradnje na realizaciji ranijih projekata „Osnovno pravo na obrazovanje“ i „Obrazovanje za socijalnu koheziju i BiH na putu ka EU“. Ispred implementatora projekta, Pedagoškog zavoda, direktorica Munevera Selmanović kazala je da se ovaj projekt realizuje od 2013. do 2015. godine i ima za cilj da provede definirane ishode učenja u jezičko – komunikacijskom području u svim predškolskim ustanovama i osnovnim školama Ze-do kantona. Naime, putem praćenja ishoda učenja mjeri se uspješnost nastavnog procesa i usvajanja gradiva u oblasti jezika i komunikacije.

Tokom 2013. godine provedena je obuka za 50 odgajatelja iz predškolskih ustanova, nastavnika razredne nastave kao i nastavnika jezika i književnosti te predstavnika Filozofskog fakulteta Zenica. U ovoj godini počinje obuka za primjenu definiranih ishoda u nastavi u oblasti jezika i komunikacije za oko 1200 odgajatelja, nastavnika razredne nastave i nastavnika jezika i književnosti sa područja ZDK-a.

Andrea Žeravčić, direktorica organizacije „Save the Children“ istakla je da se ovaj projekt implementira jedino u Ze-do kantonu i da će nakon njegovog okončanja, primjena ishoda učenja u ovom kantonu postati model i vodilja za sve ostale kantone u Federaciji BiH. Inače, organizacija “Save the Children” provodi ove aktivnosti u saradnji sa državnom Agencijom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.