Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDA ZDK o SDP-u

ko sda zdk 2014Poštovani! Ulazimo u posljednju godinu mandata na čelu sa SDP-om u Zeničko-dobojskom kantonu. Ukoliko se osvrnemo unazad i pokušamo da identificiramo samo tri dobre stvari koje odlikuju ovaj period, pokušamo nabrojati barem tri infrastrukturna projekta koje je Kanton realizovao u ovom periodu, teško ćemo se sjetiti ičega od koristi za unapređenje životnog standarda naših građana.

S druge strane, evidentnim obmanama javnosti i manipulisanjem poluinformacijama, u posljednje vrijeme SDP-ov premijer, nevješto i amaterski koristi priliku da se pojavi u javnosti, prešućujući navesti šta je korisno uradio za Kanton kao šef izvršne vlasti, nego neargumentirano napadajući SDA.

Krenimo redom: 

Premijer tvrdi da je Vlada SDA u ranijem periodu napravila najveći deficit i da je ovaj Kanton zadužila kreditom kod MMF-a, pri tome zaboravljajući da je SDA nakon “SDP-ove Alijanse za potjere i pohlepe“ još davne 2002-godine, preuzevši vlast vratila ogromne dugove i stabilizirala budžet. Ni kredit MMF-a iz 2008. godine nije bio neophodan, nego je Vlada bila uslovljena da uzme kredit zbog aranžmana države i entiteta kod MMF-a, koji je iskorišten za razvoj i kapitalna ulaganja.

Premijer govori o nevraćenim kreditima kod MMF-a, OPEC-a i Saudijskog fonda, a prešućuje ili ne zna da je SDA-ova Vlada Kantona ova sredstva uložila u rekonstrukciju škola i osiguranje boljih uslova za odgoj i obrazovanje mladih generacija.

Premijer jadikuje nad sudbinom Kantonalne bolnice koja je pred kolapsom i sa dugom prema dobavljačima u iznosu višem od 18 miliona, ali ne pominje da je upravo SDA najzaslužnija za razvoj bolnice, da smo investirali u njen razvoj i modernizaciju, a da SDP sa svojim partnerima proizvodi u ovoj ustanovi afere i nove dugove. Javno se pitamo, ko i zašto je u ovu ustanovu u zadnjih godinu dana uposlio novih 108 uposlenika, većinom nemedicinskog kadra? Da li se kvalitet medicinskih usluga podigao ili su politički partneri SDP-SBB na ovaj način zbrinuli na jasle države svojih 108 članova i političkih simpatizera?!

Na kraju, u zanosu velikih riječi, Premijer zaboravlja spomenuti da u Vladi kojom predsjedava sjedi ministar koji je dužan vratiti državi po osnovu PDV-a čak 6 miliona KM, i koji za nagradu za ovakva krivična djela utaje poreza, još biva nagrađen privrednim poticajem od 20 hiljada KM. 

Stoga, uzimajući u obzir samo gore navedene argumente, pozivamo premijera i ovu Vladu da, nečekajući oktobarske izbore, zbog svog ličnog digniteta i političkog kredibiliteta, a u ime sigurnije i bolje budućnosti naših građana, odmah u “hitnom postupku“ ponude ostavke na ove odgovorne pozicije i pruže šansu onima koji neće jadikovati nad teškim stanjem, nego će zasukati rukave i sistemski početi rješavati problem – po problem.