Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zašto nemamo nijedan spomenik Kulin banu?

sulejman kupusovicZastupnik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović, podsjetimo, podnio je inicijativu da se na 46. sjednici najvišeg zakonodavnog organa države danas razmatra pokretanje postupka povrata Povelje Kulina bana iz Rusije u BiH.  

”Naravno da niko pametan ne može biti protiv takve inicijative, ali je mnogo skandaloznije da u ovoj zemlji nemate nijedan spomenik Kulinu banu, ni kralju Tvrtku, ni Isa-beg Ishakoviću, niti mnogim drugim najznačajnijim ličnostima u historiji ove zemlje. Ali, zato su se gradili i grade mnogobrojni spomenici kojekakvim nacionalnim liderima i herojima koji neće izdržati sud historije ni u sljedećih 20 ili 30 godina. I zašto baš tražiti Kulinovu Povelju samo iz Rusije, kad dva primjerka postoje i u komšijskom Dubrovniku? Zar nikome od naših “mudrih” bošnjačkih i bosanskih glava, od Mehmeda Spahe do Đure Pucara, Hamdije Pozderca, Branka Mikulića i Alije Izetbegovića, nije palo napamet da jednu od tih kopija traže onda kad smo godinama bili u jednoj državi i kada je to bilo mnogo lakše”, kaže Kupusović za agenciju Anadolija.
 
Dodaje da nas danas ”svaka od tih državnih administracija može držati kao taoca naše vlastite gluposti i našeg odsustva osjećaja za državotvornost”.
 
”Baš je mnogo važna Rusima ta povelja među milijardama drugih važnijih dokumenata. Neće je dati u Sarajevo ako ništa drugo, a ono zbog velikog zadovoljstva koje će to odbijanje udovoljiti Dodikovom (Milorad Dodik, predsjednik RS) i velikosrpskom negiranju bosanske postojanosti. A zašto bi to Dubrovnik učinio kad tom Poveljom dokazuje svoju vlastitu historijsku suverenost i time prikriva glupost našeg lokalnog plemstva koje je prodalo bosansku zemlju na kojoj se najvećim djelom nalazila Dubrovačka Republika i današnji Dubrovnik? Luda bosanska i hercegovačka glava je te silne dukate proćerdala i propila ne ostavljajući u svojoj zemlji nijedan pisani trag o svojim diplomatskim i međudržavnim odnosima”, konstatirao je u svom stilu Kupusović, dodajući da i današnja sluđena troglava i razrooka vlast u BiH još manje brine o svojoj državnosti i svom hiljadugodišnjem kontinuitetu.

Anadolija/Visoko.co.ba

Posted in BiH