Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vratila se razglednica Visokog nakon 115 godina

Scan-140115-0004Portal Visoko.co.ba u decembru mjesecu 2013. predstavio svojim čitateljima brošuru: 130 godina apotekarstva u Visokom, autora Zdenka Antovića. U njoj je pisano o značaju Čeha – Moravaca na razvoj ovog zanimanja u Visokom. Naš grad ima zahvaliti prije svega apotekaru Josefu Zelenom koji je ostavio pisane tragove o nastanku i razvoju apotekarstva u Visokom od 1883. g. Inače, Josef je sa suprugom Irmom imao apoteku u Visokom od 1898-1906.

Čitajući brošuru putem ovog portala, naš sugrađanin Karavdić Jusuf-Cuco, koji živi u Pragu već dvadesetak godina, zainteresovao se za ovu priču o mr. ph. Josefu Zelenom, te nesvakidašnjim slučajem pronašao i kupio u jednoj antikvarnici u Pragu razglednicu (dopisnicu) koju je upravo ovaj Čeh poslao s kraja proljeća 1899. g.  iz Visokog, svojoj rodici Anči, u grad Bučovice kod Brna (Moravska – Češka).

Ljubaznošću našeg sugrađanina razglednica je nedavno poslata u Visoko, tako da se vratila u naš grad nakon 115 godina!

Cuco Karavdić je preveo tekst na razglednici pisan češkim jezikom, istražio mjesto i vrijeme štampanja ove razglednice sa visočkim motivima što upotpunjuje jednu lijepu priču vezanu za naš grad.

Prevod teksta na razglednici (dopisnici):

Adresirano na: poštovana gospođica Anči Zelena, Bučovice kod Brna, Moravska

Kako si Anči? Nama je prelijepo. Mi sada konačno imamoprekrasno ljeto – proljeće zapravo nije ni bilo. Kako je u Kalvariji i tamo je vjerovatno mnogo slavuja? S Bogom.

Razglednica (dopisnica) je štampana u litografiji i to u periodu između 1895. i 1899., tj. od godine završetka sadašnje zgrade Općine koja je motiv na razglednici i godine slanja razglednice.

Osim spomenute današnje zgrade Općine, na njoj su i motivi: Pravoslavna crkva u Visokom, te  panorama Visokog gledano sa Perca. 

Čitljiv je i naziv izdavača: Th. Bohm, Nove mesto n/Metuj. To potvrđuje da je ovu razglednicu (dopisnicu) u litografiji štampala prestižna kuća Theodor Bohm, inače poznata upravo po ovom načinu štampe još od 1856. g.

U vrijeme štampanja i pisanja visočke razglednice (dopisnice) Češka i BiH su bile u sastavu Austro-Ugarske monarhije.

Prema dosadašnjim saznanjima, ovo je najstarija razglednica sa motivima Visokog. Do sada se znalo za onu poslatu 25.10.1899. g. međutim, ova je starija 6 mjeseci.

razglednica-cakic-zdenoScan-140115-0003