Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ljubljana priprema veličanstven doček za Semira Osmanagića

semirosmanagichrCankarjev Dom, slovenački hram kulture, bit će domaćin pronalazaču bosanskih piramida dr. Semiru Osmanagiću u petak 24. januara 2014. Velika Linhartova dvorana od gotovo 600 sjedišta je već rasprodana nekoliko dana prije predavanja.

Ulaznice za Osmanagićevo predavanje u glavnom gradu Slovenije su brzo planule. Mnogobrojni poštivaoci Osmanagićevog rada bezuspješno zovu organizatore predavanja koji odbijaju da prime više posjetilaca nego što je to broj sjedećih mjesta.

Osam godina je bilo potrebno da sumnjičavi Slovenci u potpunosti priznaju otkrića i rad Osmanagića. Prve godine njegovih predavanja u Ljubljani, Mariboru, Novom Mestu, Celju, Velenju, Portorožu, Novoj Gorici i drugim gradovima Slovenije prolazile su u Osmanagićevim pozivima turistima i volonterima da dođu u posjet Bosanskoj dolini piramida. Nakon što su hiljade mobilnih Slovenaca pohodilli Visoko i obišli piramide i prahistorijske podzemne tunele, situacija se promjenila u korist Osmanagića i Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Iznimno je priznanje da se Cankarjev dom nađe u ulozi organizatora spektakularnog predavanja koje će Osmanagić održati 24.01. Ponovo se o bosanskim piramidama priča u superlativima.

Kulturna i stručna javnost Slovenije je prevagnula u korist drugačijeg pogleda na prošlost. Onog koje nude nezavisni istraživači.

Primjer za druge zemlje.

 http://www.cd-cc.si/sl/humanizem/dr-semir-sam-osmanagic-bosenske-piramide-odkritje-in-pot-do-priznanja-4022/