Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Munib Husejnagić: “Dok su bili u koaliciji sa SDP-om i vodili resor finansija SDA je napravila dug od 60 miliona maraka”

duznici za kredit vladi zdkPobijajući nedavne optužbe SDA da je aktuelna vlast u ZDK isključivi krivac za nastalu budžetsku dubiozu, Kantonalni odbor SDP BiH ZDK danas je u Zenici održao press konferenciju, tokom koje su izneseni i podaci o stanju naplate duga po osnovu kredita, dodijeljenih iz budžetskih sredstava u periodu od 2000. do 2003. – Odgovorno tvrdim da je budžet ZDK doživio krah, od kojeg se još nije oporavio, još 2008. godine, kada je kantonalna Vlada pod upravom SDA napravila gubitak od 28 miliona i oko 276.000 KM, a krajem 2011. godine SDA-ovo zaduženje kantona dostiglo je cifru od blizu 52 miliona maraka, te uz polovinu deficita iz 2012. do kada su bili sa SDP-om u vlasti i vodili resor finansija, načinili su dug po osnovu redovnih obaveza iz budžeta od blizu 60 miliona maraka, istakao je Munib Husejnagić, član Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BIH ZDK.

– Uz minus od oko 130 miliona maraka po osnovu tužbi i kamata po kolektivnom ugovoru, te 18 miliona duga Kantonalne bolnice koji treba refundirati, SDA-ovo upravljanje ovim kantonom ostavilo je ukupno 208 miliona maraka neizmirenih obaveza, naglasio je Husejnagić, dodajući da je licemjerno prozivanje SDP-ove vlasti za finansijsku dubiozu, jer sadašnja Vlada ZDK može jedino biti odgovorna za dubiozu zbog neočekivano lošeg punjenja kantonalnog budžeta.

RTV Zenica/Visoko.co.ba