Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Muhamed Husić ministar privrede ZDK: “Uopše se ne zna gdje je i kako je nestalo 26 objekata koji su bili u vlasništvu Velepromet-Maloprodaje”

muhamed husic crno bijela1Velepromet-Maloprodaja je ponovo najaktuelnija tema u Visokom. Krčmilo se u Maloprodaji kako je ko htio i kad je htio, kolateralna šteta su bili obespravljeni radnici koji su konačno, ali po svemu sudeći i kasno odlučili da uzmu stvar u svoje ruke. Kako saznaje Visoko.co.ba, istina još uvijek nezvanično, u vrijeme dok radnici putem medija traže da se aktuelizira njihov slučaj, neki od njihovih kolega su ih izdali po tom pitanju i pokrenut je stečajni postupak.

Šta je suština priče kod Velepromet-Maloprodaje? Isto što je suština i sa Vitexom, Kovinom, KTK, Gradskim grobljima… Čim poslodavac ne isplati šest plata i ne uplati doprinose stiče se preduvjet za pokretanje stečaja. Pitanje je zašto stečaj u Maloprodaji nije pokrenut prije 10 godina. Ovi ljudi koji trenutno očajnički traže pomoć preko medija koji smiju objaviti njihovu priču i ne sjećaju se kad su primili zadnju platu.

S obzirom da je Velepromet-Maloprodaja pod direktnom ingerencijom Vlade ZDK, odnosno ministarstva privrede ZDK na čijem čelu je Visočanin Muhamed Husić zatražili smo izjavu ovim povodom:

“Na ministarsku poziciju sam došao 10.11.2013. godine, prvo što sam uradio je bilo već 19.11. organizovanje sastanka u sjedištu ZDK predstavnika uposlenika Velepromet-Maloprodaje i premijera ZDK Muniba Husejnagića. Toliko je kriminala u Velepromet-Maloprodaji da, otkako sam došao na ovu funkciju, tužilaštvo i SIPA konstantno su zajedno sa mnom u ministarstvu. Reći ću vam podatak da se uopše ne zna gdje je i kako je nestalo 26 objekata koji su bili u vlasništvu Velepromet-Maloprodaje. Interesantno je da niko nije zainteresovan da bude u Nadzornom odboru ovog preduzeća, a bez Nadzornog odbora ruke su nam svezane. Nemam mogućnost da postavim privremeni Nadzorni odbor jer je već dva puta ta mogućnost iskorištena. Prodaja RK Vema bi riješila neke stvari i radnici bi ostvarili neka prava, Vema je procijenjena na 3.600.000KM od strane “Perspektive”, i normalno bi bilo da se stvar krene rješavati od advokata, notara, Vlade, Agencije za privatizaciju do potencijalnog kupca što je u ovoj konstalaciji nemoguće sprovesti jer ne postoji ni Nadzorni odbor, a pitanje je zašto je nekome baš sad i u ovom trenutku u interesu stečaj, to ćemo ubrzo i saznati dok vidimo ko će biti postavljen za stečajnog upravnika i ko ima najviše koristi od stečaja – rekao nam je ministar Husić”.

Ukoliko se naša informacija potvrdi u toj varijanti sve dosadašnje radnje se obustavljaju, Vlada i ministarstvo privrede ZDK gube sve ingerencije, a radnicima nek je Bog na pomoći. Stečajni upravnik će biti osoba koja se sve pita i bit će dobro plaćen za taj posao. Iz stečajne mase će podmiriti sve obaveze prvo državi, a nakon toga kome šta ostane, a obično ne ostane ništa. Prateći pomno razvoj događaja oko Velepromet-Maloprodaje vrlo brzo ćemo saznati nakon stečajnog postupka i ko je imao najveći interes da se isti pokrene 2014., a ne godinama ranije.

U cijeloj priči oko Velepromet-Maloprodaje ne možemo, a da ne primjetimo kako se igraju i političke igre preko više i manje životno važnih stvari. Kada je u pitanju ministar Husić koji je sa nekolicinom entuzijasta pokrenuo priču o terenu sa plastičnom travom na pomoćnom terenu stadiona Luke vrlo brzo su se pojavili politički jastrebovi jedne druge političke opcije koji tu inicijativu pokušavaju pripisati sebi. Zatim se desila priča oko pitke vode u selu Gračanica, a onda opet isti politički jastrebovi su se pojavili da razbiju i tu realno ostvarivu ideju. O vodi je bilo riječi i u selu Smršnica i pogađate opet isti scenarij, a evo sad i Velepromet-Maloprodaje koji eto odjednom ne može da se riješi nikako bez stečaja. Isuviše je slučajnosti da bi bilo slučajno, sasvim je izvjesno da se radi o političkim spletkarenjima.

A da li je to famozno visočko jedinstvo na koje se svi pozivaju???

(Foto: Almin Tabak)