Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Federalna Televizija o stanju u Veleprometu

velep2Imovina nekadašnjeg trgovačkog giganta Velepromet-Maloprodaje, sudeći po namjerama dijela radnika tog preduzeća i njihovih advokata, bit će predmet stečajnog postupka. Ova vijest izazvala je negodovanje ostatka radnika koji su očekivali da će, nakon što su proteklih 15 godina bili odani preduzeću, svoja potraživanja bar po osnovu neuplaćenih doprinosa, namiriti prodajom imovine. Poznavaoci stanja u Visokom ocjenjuju kako je Velepromet – Maloprodaju zadesila ista sudbina kao i nekoliko drugih velikih državnih preduzeća u tom gradu. Imovina je je opustošena, a radnici su ostali bez ikakvih prava.

“Radnik sam Robne kuće 30 godina i imam 15 godina neuvezanog radnog staža i 22 neisplaćene plate ovdje sam ostavio i sve što se kaže i zdravlje i život za ovu firmu da bi se sačuvalo koiliko toliko” – Enver Alijagić, radnik RK VEMA Visoko.

U eventualnoj prodaji objekta Robne kuće VEMA koja se nalazi u centru Visokog, radnici Veleprometa su vidjeli šansu za bar djelimično obeštećenje. Međutim, zatečeni su viješću da je grupa njihovih bivših kolega putem advokata zatražila pokretanje stečaja radi namirenja potraživanja.

“Ja ne znam kako to dozvoljava Vlada Kantona jer mi smo 100% njihovi, da oni to dozvoljavaju da puštaju ovako da se dešava da jedan advokat može sam pokrenuti stečaj to je baš van svake pameti i neshvatljivo” – Senada Skopljak, radnica Velepromet Visoko.

“Mi se odričeno evo već 20 godina svih naših primanja prema tome i dalje smo spremni da se odreknemo tih svojih plata i razilka plata ustvari ne znam ni kako da se izrazim, ali samo da nam se uveže staž jer smo, svi smo tu od godine i koji su ispunili uslove već da idemo u penziju” – Nihada Trako, bivša radnica Velepromet Visoko.

Obespravljeni radnici najavljuju da će zatraži da stanje u Veleprometu provjere nadležni istražni organi. Očekuju također da će Vlada ZDK preuzeti svoj dio odgovornosti za preduzeće čiji je vlasnik i osigurati im bar minimum stečenih prava. Da ima razloga za sumnju u zakonit rad upravljačkih struktura u ovom preduzeću potvrđuju i informacije da su istražitelji SIPA-e u više navrata u nadležnom kantonalnom Ministarstvu provjeravali dokumentacuju Veleprometa.

Nadležni ministar Muhamed Husić ranije je izjavio da Vlada ZDK ne može imenovati upravljačke strukture u Veleprometu jer nema zainteresiranih kandidata, a bez Nadzornog odbora bilo kakve aktivnosti u vezi sa eventualnom privatizacijom nisu moguće.

{youtube}uhfoObuaYek{/youtube}

FTV/Visoko.co.ba