Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvoreno pismo nečelnika Tešnja Suada Huskića premijeru ZDK Munibu Husejnagiću

otvoreno pismo premijeruPoštovani,

Ovo je prvi put da reagujem na ovakav način, premda sam mnogo puta imao potrebu da kažem nešto o ovome. Naime, već je više od 14 mjeseci od kako obavljam dužnost Općinskog načelnika. Čast mi je i ponosam sam što predstavljam općinu Tešanj i sve njene građane. Općina Tešanj danas je po broju stanovnika druga općina u Zeničko-dobojskom kantonu, i ovdje se, uprkos složenim političkim i ekonomskim prilikama u BiH, ostvaruju brojni uspjesi. Posljednje tri godine uzastopno bilježimo rast broja zaposlenih, rast izvoza, rast GDP-a, rast investicija. Mnogo je i drugih značajnih stvari zbog kojih Tešanj može da bude ponosan.

Uvaženi premijeru, razlog mog javljanja jeste osjećaj da Vi, kao premijer Zeničko-dobojskog kantona, ignorišete lokalnu samoupravu, odnosno lokalnu vlast. Od implementacije lokalnih izbora iz 2012. godine premijer našeg kantona (Vi osobno, a i Vaš prethodnik na dužnosti premijera) nije našao za shodno da posjeti Općinskog načelnika i upravu u Tešnju. Ovo i mogu shvatiti usljed Vaše zauzetosti drugim obavezama (budžetskim deficitom, političkim odnosima u Skupštini ZDK i dr.), ali ne mogu razumjeti da ste do sada bili u niz posjeta prostoru općine Tešanj, a da to ni jednom niste najavili Općini ili Načelniku.

U proteklom vremenu Vi i prethodni premijer posjećivali ste brojne sportske i kulturne događaje (utakmice, priredbe, doček nove godine…), kao i poslovne subjekte na prostoru općine Tešanj. Vaše pojavljivanje na javnim događajima i u zvaničnim posjetama jest posjeta premijera. Nisam više siguran šta je u svemu tome privatno, šta stranačko, a šta zvanično. Mogu samo naslućivati, kao što mogu nagađati i o tome zbog čega se dolazak premijera ZDK nikada ne najavljuje u Općinu i zbog čega se taj dolazak organizuje stranačkom komunikacijom…

Bez obzira na činjenicu da se nismo ni upoznali, i da je moguće da u ličnom ili stranačkom pogledu nemamo zajedničke poglede na svijet – slobodan sam da Vas na ovaj način podsjetim da, izbornom voljom građana, ja predstavljam sve građane općine Tešanj, a izborom Skupštine ZDK, Vi građane Zeničko-dobojskog kantona. Smatram da nas to obavezuje da poštujemo institucije – sve dok radimo javne poslove za koje smo dobili povjerenje i preuzeli odgovornost, te Vas, shodno tome, pozivam na viši stepen uvažavanja lokalne samouprave i njenih organa.

S poštovanjem, Mr. Sc. Suad Huskić, profesor