Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

400.000KM iz budžeta za vansudske nagodbe

kolektivni-ugovorVlada ZDK objavila je javni poziv kojim poziva tražitelje izvršenja pravosnažnih sudskih presuda po osnovu tužbi zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora, za podnošenje zahtjeva za vansudsku nagodbu. U budžetu za tekuću godinu za izmirenje pravosnažnih presuda te vansudske nagodbe osigurano je 400 000 KM, a isti iznos planiran je i za vansudske nagodbe. U međuvremenu ukupan iznos presuđenih tužbi, bez troškova sudskih postupaka i kamata, dostigao je  80 miliona maraka. 

Vlada ZDK nudi nagodbe svim uposlenicima- povjeriocima koji su se spremni odreći dijela ukupnog duga, odnosno dijela glavnice, kamata ili sudskih troškova. Uz ostale kriterije, na  zaključivanje nagodbe utict aće i dužina čekanja na isplatu kao i saglasnost na isplatu duga u više rata.

“Idemo sa javnim pozivom da objavimo da daju svoje ponude svi ti, koliko žele i koliko su spremni da odustanu od dijela utuženog duga, presuđenog duga da bi na takav način napravili rang listu da ovih 400 000 maraka koji je odvojeno u budžetu, izdvojeno za nagdobe da ih na takav način i plasiramo” – izjavio je Munib Husejnagić, premijer ZDK.

Na ovaj način, smatraju u Vladi, povjerioci bi mogli doći do novca prije nego da se čeka izvršenje svih sudskih presuda, istovremeno bi, zbog manjih iznosa za isplatu, bilo moguće isplatiti veći broj povjerilaca. 

“8 000 je povjerilaca, iznos glavnice je trenutno oko 78 miliona maraka, s tim da uključujući troškove postupka i kamate u svakom slučaju taj iznos prelazi  110 miliona. Samo kad bi se povjerioci odrekli troškova postupka i kamata to bi bila ušteda za kanton preko 40 miliona – ističe Romana Brkić, ministrica pravosuđa i uprave ZDK.

Povjerioci koji se odluče na nagodbu izvršenja dužni su dati saglasnost da će povući prijedlog za izvršenje sudske presude. U kooridnaciji sindikata uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju ZDK upravo u toj odredbi vide najveći nedostatak ove Vladine ponude. Također, javni poziv za vansudsku nagodbu, koji kako tvrde nema uporišta u Zakonu o izvršnom postupku, doživljavaju i kao bacanje prašine u oči uposlenicima koji imaju pravosnažne presude.

“Smatramo da je na iznos od 400 000 KM koliko je planirano u budžetu za ovu vrstu poravnanja po pravosnažnim sudskim presudama izuzetno neozbiljan i da je jako teško na 400 000 maraka rješavati problem koji teži nekoliko desetina miliona – tvrdi Selvedin Šatorović, predstavnik koordinacije sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Sindikati zato ne preporučuje svom članstvu zaključivanje vansudske nagodbe. Uz činjenicu da nema garancija da će te nagodbe biti i realizirane, upozoravaju da povlačenje prijedloga za izvršenje sudske presude, kao uvjet za vansudsku nagodbu, automatski znači gubitak mjesta u redu čekanja na naplatu i evetualno novo pokretanje izvršnog postupka.

FTV/Visoko.co.ba