Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kampanja Biser mudrosti – Sedmica prevencije cervikalnog karcinoma (CCPW)

biseri-mudrostiKampanja Biser mudrosti je pokrenuta od  Evropske asocijacije za cervikalni kancer (ECCA) sa svojim članovima širom Evrope i partnerima u USA, koje podržava i Evropsko udruženje ginekološke onkologije (ESGO), a s pokušajem da se podigne svijest o cervikalnom karcinomu, i način na koji on može biti preveniran.

Ciljevi kampanje:

Kampanja Biser mudrosti predstavlja koordinirani internacionalni napor u borbi protiv cervikalnog karcinoma kako bi se postigli sljedeći ciljevi:

-podizanje svijesti o važnosti skrining programa i HPV vakcinaciji,

-ohrabriti žene da iskoriste sve prednosti ovih programa u lokalnoj zajednici i

– podržati implementaciju medicinskih programa prevencije kako bi djevojke i žene mogle biti zaštičene od nastanka ove bolesti.

Gotovo da se svaki slučaj cervikalnog karcinoma može spriječiti efikasnim programom skrininga i vakcinacije protiv visokorizičnog tipa humanog papiloma virusa HPV. Kao rezultat neznanja i neprosvjećenosti ili neinformisanja svake godine u svijetu od ove bolesti oboli 500 000 žena, a njih 250 000 umre.

Stoga, ENGYO- Zenica, organizira kampanju i to:

Srijeda, 22.1.2014. u 15.00 u Multiplex Centar Zenica, Ekran u Velikoj sali (prezentacija za omladinu, učenice srednjih škola, studentice i mlade),

Četvrtak, 23.1.2014. u 17.30 hotel Zenica, prezentacija za ljekarski kolegij.

U nadi da ćete podržati kampanju, srdačno vas pozdravljam,

Dr Mirza S. Mehić, ginekolog, ENYGO, promotor kampanje u ZDK 061 189 115,            mirza.gyn@gmail.com       http://www.esgo.org/ENYGO/Pages/NationalRepresentatives.aspx

Evropsko udruženje ginekološke onkologije (ESGO) i

Evropsko udruženje za karcinom grlića maternice ECCA

ENYGO-Evropska mreža mladih ginekoloških onkologa –podružnica BiH , Zenica