Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dođoše, vidješe, otvoriše i odoše

turci prijeko visokoDa visočka nahija iz dana u dan sve  više i više napreduje i krupnim koracima ide ka staroj slavi i sjaju kojim je Visoko nekada sjalo, dokazuje četvrtak koji je iza nas. Za povratak starog sjaja i slave našeg grada brine se naša nova redizajnirana vlast zajedno sa braćom iz Turske. Proteklog četvrtka zaista je bilo zadovoljstvo i čast biti stanovnik Općine Visoko, jer je dan uči mubarek petka proveden u jednoj svečanoj i dugo željenoj atmosferi.

Naime, građani općine Visoko će zahvaljujući vakifima iz bratske Turske, ako Bog da u dogledno vrijeme  konačno postati urbani u pravom smislu te riječi, jer je u Visokom, visoka turska delegacija zajedno sa predstavnicima naše lokalne vlasti postavila kamen temeljac za toliko čekani kulturni centar, koji će u budućnosti biti ili bi trebao biti hram kulture kraljevskog grada u kojem će naša kokuzna udruženja građana koja se bave kulturom i organizuju kulturna dešavanja u našem gradu, moći da stvaraju kulturu, koju će opet kokuznim građanima prezentovati u savremenom kulturnom centru.

Pored kamena temeljca lokalna vlast zajedno sa braćom iz Turske, poklonila je promućurnim Moštranima novosagrađenu ambulantu porodične medicine u Donjem Moštru-Hanovima, pa će tako Moštrani i stanovnici okolnih mjesnih zajednica dobro zapamtiti datum 16.01.2014. godine, jer su tog datuma konačno dobili dugo očekivanu ambulantu, tako da se  u budućnosti ne moraju sekirati gdje će se liječiti, ako se ne daj Bože razbole.

Iskreno se nadam da narodna vlast u silnom jučerašnjem ushićenju nije zaboravila upoznati visoke delegacije koje pohodiše našu općinu da jedna velika većina naših građana koja gravitira novoj ambulanti nemaju osnovne uslove za održavanjem higijene tj.,nemaju vodu koja život i zdravlje znači. Također se nadam da je aktualna vlast samo malo niže ispod ambulante ukazala vakifima na školu koju treba dovršiti da nam se omladina ima gdje obrazovati i osposobljavati, s ciljem da sama sebi u budućnosti zarađuje i pravi, a ne da čeka sadaku.

Niz je drugih stvari i prioriteta o kojima bi se imalo razgovorati, ali o negativnim pojava i problemima neki drugi put, da ne narušim jučerašnje ushićenje i radost naših građana, pa ću se stoga vratiti na pozitivne stvari, informacije i dešavanja, s kojima je građanstvo obradovano u proteklom periodu, rekao bih periodu visočkog uspona i napredovanja.

Tako je u svjetlu pozitivnih dešavanja na našoj općini, prije izvjesnog vremena, kao šlag na tortu došla informacija da je u naselju Prijeko, u neposrednoj blizini budućeg kulturnog centra jedan od proizvodnih pogana KTK, u kojem su generacije i generacije Visočana i Visočanki zarađivali plaću, od koje su školovali djecu i pravili kuće, promijenio namjenu tako da je pogon u kojem smo zarađivali za život pretvoren u fudbalsko igralište, u kojem ćemo od sad, pa na dalje i ubuduće, igrati lopte, jer nam pogoni za proizvodnju ne trebaju u situaciji kada imamo oko 7.500 nezaposlenih osoba, veliki dio radnika koji ne može ostvariti pravo na penziju, a drugi opet ne mogu dobiti zarađenu plaću i itd. Izgleda da smo sve svoje egzistencijalne probleme riješili, pa nam samo ostaje da se igramo, gledamo filmove i pozorišne predstave.

Koristim priliku da se zahvalim snalažljivoj i pronicljivoj ideji uprave, sindikata i nadzornog odbora, što su uspjeli da revitalizuju ono što se revitalizovati nije moglo.

Iskreno se nadam da će od silnih prihoda koji se budu ubirali od rekreativaca moći podmiriti silna dugovanja kako prema državi, radnicima, dobljavljaćima i kome sve već ne.

Ono što mi je naumpalo ovih dana, vidjevši ovu promjenu namjene proizvodnog u sportski objekat,  jeste da li se možda od nekog pogona može napraviti i neki zatvoreni bazen koji nam još samo fali, da se možemo kupati i ljeti i zimi, odnosno možda smo nekom od proizvodnih objekata hale mogli promijeniti namjenu, pa od njega napraviti kulturni centar, možda bi bilo jeftinije i svrsishodnije.

Ono što nikako ne smijemo zaboraviti jeste informacija da će svi građani općine Visoko koji nemaju pitku vodu, istu dobiti u tekućoj godini u neizmjernim količinama, koje su pronađene na izvorištu „Vrutak“  i ako Bog da na „Šećinim njivama“, onda s pravom možemo tvrditi da zaista svakim danom u svakom pogledu sve više napredujemo.

Kada sve ovo sagledam sjedim i kontam, ima li ovoj sreći i rahatluku kraja.

P.S. Nadam se da dova za našu braću nije izostavljena. 

(Foto: Almin Tabak)