Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o energetskoj efikasnosti

energetska efikasnostU Federaciji BiH trenutno se vode aktivnosti na zakonskom regulisanju oblasti energetske efikasnosti, koju provodi Ministarstvo energije, rudarstva i industrije. U saradnji sa Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona danas je u Zenici priređena javna rasprava o Nacrtu Zakona o energetskoj efikasnosti za predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, privrednih subjekata i drugih zaiteresovanih strana.

“Nadamo se da ćemo donošenjem ovog dokumenta uz prateće podzakonske akte oblast energetske efikasnosti približiti zemljama koje su ovu značajnu djelatnost ranije uredile, izjavio je Armin Đuliman, predstavnik resornog federalnog ministarstva. Resorni ministar u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Edin Terzić pozdravio je donošenje Zakona o energetskoj efikasnosti, dodajući da bi krajnji cilj njegove provedbe trebao biti smanjenje potrošenje energije i njeno racionalnije korištenje. ZDK ima ambiciozne planove, kako u zgradarstvu tako i u utopljavanju javnih, prije svega školskih objekata”- kazao je Terzić.

Zakonsko regulisanje oblasti energetske efikasnosti značajnim ocjenjuju i u Udruženju poslodavaca Općine Zenica, pri čemu bi, kako je istakao Mladen Perić, njegova provedba u praksi između ostalog mogla pokrenuti građevinsku operativu na poslovima utopljavanja i izmjene fasada brojnih sivih objekata. U resornom federalnom ministarstvu očekuju, da bi Zakon o energetskoj efikasnosti u formi prijedloga mogao biti usvojen do polovine 2014. godine.

RTV Zenica/Visoko.co.ba