Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Aktuelno stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite

borci sastanak Aktuelno stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite bila je tema vanredne sjednice Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Ze-do kantona održane u Zenici.

– Tražimo održavanje hitne sjednice Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida BiH radi zauzimanja stava povodom aktuelne krize u isplati boračkih naknada, odnosno invalidnina, te da se uputi jasna poruka federalnom premijeru da se ovakva situacija više nikada ne smije desiti, izjavio je Benjamin Preldžić, predsjednik kantonalnog Saveza ratnih vojnih invalida ZDK. Pored toga, tražimo od Predsjedništva Saveza, da se Vlada Federacije BiH i premijer upozore da boračke prinadležnosti moraju biti tretirane izvan konteksta bilo kakvih političkih trgovanja koja su trenutno očita.

– Na kraju tražimo i održavanje sjednice Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida BiH, na kojoj bi bilo razmatrano ukupno stanje u oblasti ostvarivanja prava iz boračko-invalidske zaštite, istakao je Preldžić. Preldžić je ranije tokom dana izjavio za RTV Zenica da je veliki pritisak članstva da se organizuju protesti zbog kašnjenja invalidnina. Na sjednici u Zenici razmatran je i Zakon o dopunskim pravima branilaca u ZDK, koji je u dnevnom redu kantonalne skupštine zakazane za kraj januara.

RTV Zenica/Visoko.co.ba