Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kadić, Mušinbegović, Ramić, Omanović, Ćosić, Begić ili neko sasvim novi?

sbb sa fahromU veoma kratkom vremenskom razdoblju OO SBB BiH sada je već sasvim izvjesno ponovno će promijeniti predsjednika. Podsjećamo, prvi predsjednik ove stranke kada je oformljena u Visokom je bio Đemil Ugarak, zatim jena mjesto predsjednika legalno izabran Džemal Kadić, da bi nakon toga isti bio smijenjen i za novog predsjednika ponovo bio izabran Đemil Ugarak. Objavili smo i dobili potvrdu od Đemila Ugarka još uvijek aktuelnog predsjednika i nekadašnjeg ministra privrede ZDK da će doći do nove promjene na čelu stranke, navodno potvrda svega toga bi danas mogla stići i zvanično, ali još uvijek ostaje nejasno ko bi mogao biti najnoviji predsjednik ove stranke u Visokom. Od izbora novog predsjednika uveliko zavisiti i daljnja politika ove stranke koja je bila kolebljiva u ovih nešto više od godinu dana. Na izborima je SBB ostvario četiri mandata u OV Visoko, odmah nakon izbora SDA im je “ukrala” jednog vijećnika, a na sjednicama Općinskog vijeća koje su uslijedile SBB se po potrebi ponašao i kao pozicija i kao opozicija ovisno od interesa.

Sada ostaje interesantno pitanje ko će to biti novi predsjednik. Među kandidatima su svakako bivši smijenjeni predsjednik Džemal Kadić koji je prvi ukazivao na loše političko djelovanje sada već bivše postave, zatim je tu Kemal Mušinbegović koji je kao kandidat za načelnika ove stranke na prošlim izborima ostvario više nego zapažen rezultat od preko 3000 osvojenih glasova, ne bi bilo iznenađujuće da svoju kandidaturu istaknu i aktuelni vijećnici Jasmin Omanović i Vahid Ramić, dok postoje i indicije da bi mjesto predsjednika moglo biti ponuđeno i Faruku Ćosiću koji se još prvi usprotivio politici SBB nakon lokalnih izbora i potpuno se distancirao od budućih odluka stranke.

Pošto je u Visokom u modi politički kurvaluk ustanovljen od strane redizajnirane SDA kao legitiman oblik borbe za svakog vijećnika, sada ostaje da vidimo da li će promjena na mjestu predsjednika stranke i odlazak Đemila Ugarka utjecati na političke stavove i interese Nevzete Begić, Jasmina Omanovića i Vahida Ramića koji su nominalno uz SDP, BPS i A-SDA kakva takva opozicija u aktuelnom sazivu OV Visoko. Kako saznaje Visoko.co.ba u ovoj sedmici koja je pred nama sve će biti puno jasnije po pitanju OO SBB BiH Visoko. Vrlo brzo ćemo saznati koji je to novi kurs ove stranke u Visokom sa novim predsjednikom, da li će to biti nešto kao što je SBiH vjerni sljedbenik SDA u pokušaju da ostvari neki interes ili kao SDP opozicija koja ima vlastite stavove i vizije razvoja Visokog suprotno strategiji koju zagovara SDA.