Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz klupa u kompanije, pa direktno u visočku čaršiju!

iaeste bihOno što je sigurno kada je u pitanju visočka čaršija je to da se oduvijek imala čime ponositi. Sposobnom omladinom, aktivnim mladima i dobrim projektima. A 2013. godinu je završila i kao čaršija koja se okitila najvećim brojem društveno odgovornih kompanija. Još jedna pozitivna priča, ali ovoga puta o saradnji IAESTE BIH LC SARAJEVO i visočkih kompanija!

Najveća svjetska asocijacija za razmjenu studenata fakulteta prirodnih i tehničkih nauka sa sarajevskom adresom, IAESTE BIH LC Sarajevo, ove godine, po drugi put, organizovala je projekt Company Shuttle. Kao novi i inovativan pristup sajmu zapošljavanja, cilj projekta je bio studentima pružiti uvid u svakodnevnicu kompanija, autentično i direktno na licu mjesta, te omogućiti lakše zaposlenje ambicioznim studentima koji zadovoljavaju kriterije posjećenih kompanija. Mann + Hummel, Bekto Precisa, Aljazeera, Ambalažni servis Vogošća – samo su neka od imena koja stoje iza ovog projekta i njegove implementacije u posljednje dvije godine. Prepoznavajući inovativnost u realizaciji, mlade snage koje stoje iza leđa ovog velikog projekta, te značaj podrške bosanskohercegovačkim studentima, dvije visočke kompanije našle su svoje mjestu među društveno odgovornim kompanijama Bosne i Hercegovine, koje svoje resurse, znanje i kvalitete dijele sa mladima, kao pokretačkom snagom ne samo naše zemlje, nego i biznisa koji oni vode – Prevent i BTS Visoko.

Dugogodišnji partner ove organizacije u razmjenama studenata radi sticanja stručnih praksi, koji je do sada ugostio 7 stranih studenta, Prevent Visoko, aktivno je učestvovao u afirmaciji bh. studenata izvan granica naše zemlje, dajući im mogućnost dodatnog obrazovanja i napredovanja kroz tehničke i prirodne stručne prakse. Na taj način naši studenti su barem tokom ljetnih ferija dobijali adrese velikih svjetskih metropola. I kao šlag na kraju, ali samo 2013.godine, ugostio je 20 studenata sa Univerziteta u Sarajevu i Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, opredjeljenih za elektro-tehniku, mašinstvo ili hemiju, i na jedan dan otvorio vrata svojih gigantskih postrojenja, te tim istim studentima dao luksuz da budu dijelom ovog velikog imena.  

„Ono što nas u organizaciji raduje je činjenica da se mali grad, poput Visokog, uspio istaknuti brojem kompanija i kvalitetom posjeta između svih ostalih bh. gradova, većim kako u ekonomskom, tako i geografskom smislu, te da su te iste kompanije prepoznale značaj projekta kojeg IAESTE BIH LC Sarajevo radi za svoje studente. Zaista se treba čestitati na tome što su i Prevent Visoko i BTS Visoko parirali, i stali rame uz rame sa drugim bh. kompanijama, i obezbijedili studentima adekvatnu sliku onoga što ih čeka kada uzmu diplomu u ruke“ – istakao je Senad Alibegović, koordinator projekta Company Shuttle ispred IAESTE BIH LC Sarajevo.

Ove godine projektu se priključio i BTS Visoko, te postao partnerom naše organizacije, ugostivši studente ponovo sa Univerziteta u Sarajevu i Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, ali ovoga puta sa Ekonomskog fakulteta, i napravio odličnu prezentaciju djelatnosti i aktivnosti ove kompanije. A, ako je suditi po evaluacijskim upitnicima učesnika, rezultat je itekako pozitivan i uspješan.

I na kraju, ali ne manje bitno, važno je i istaknuti podršku koju je IAESTE BIH LC Sarajevo dobio od kolega iz nevladinog sektora, postavši gostom Udruženja Damar omladine i Vijeća mladih Općine Visoko, promovišući tako prijateljstvo i razumijevanje između organizacija, i potvrđujući još jednom značaj i veličinu projekta Company Shuttle.

Odlična organizacija projekta, nasmijani poslodavci i brilijantne ideje, entuzijastični studenti i visočki aktivisti, dali su primjer društvene odgovornosti i zatvorili još jedan ciklus projekta koji iz godine u godinu sve više dobija na značaju!

#CS – Iz klupa u kompanije!