Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Analiza pokazala: Nema konjskog mesa u visočkom sudžuku

Ahmed Kurspahic KopirajNakon što smo krajem prošle godine u nekoliko navrata pisali o deponijama na kojima je odlagan mesni otpad konjskog porijekla i o sumnjama da je konjsko meso završavalo u suhomesnatim proizvodima, 22 registrovana visočka proizvođača su uradila analizu na prisustvo konjskog mesa u sudžuku i kod svih proizvođača je utvrđena ispravnost ovog suhomesnatog proizvoda.

– Naša ekipa je 30. decembra 2013. godine obišla ukupno 20 proizvođača od kojih smo uzeli uzorke koje smo šifrovano poslali na analizu na Veterinarski fakultet u Sarajevo. Analize su urađene i niti u jednom proizvodu nije detektovano prisustvo konjskog mesa i to je znak da ovi proizvođači ne koriste tu vrstu mesa u svojim proizvodnim linijama i u proizvodnji visočkog sudžuka. Za pečenicu je mnogo lakše utvrditi porijeklo mesa i to je vidljivo golim okom, jer je meso mnogo tamnije i tvrđe, a prilikom konzumacije je žilavo – istaknuo je direktor Veterinarske stanice Visoko Ahmet Kurspahić, čiji su uposlenici  obišli teren i uzeli uzorke.

Analiza je urađena kod sljedećih visočkih proizvođača: „Sebilj“, Omerbegović Mahir, „Vimar“, „Jusuf-Bej“, „Sintro“, „Piva“, Babić Edin, „Ame“, „Plames“, „Kaplan Produkt“, Industrija mesa „Semić“, „Džakovac“, „Bučuk“, „Osmica“, Babić Almir, Oćuz Mirza, „Semko“, „Start“, Kadić Ahmet, Oćuz Midhat, dok su uzorci za ZO „Babić“ i „ME & NI“ uzeti u Sarajevu od Kantonalne veterinarske inspekcije, a i ti uzorci su bili ispravni.

Prema riječima direktora Veterinarske stanice Visoko, uposlenici ove stanice redovno vrše i mikrobiološke analize i dezinfekcije objekata za preradu mesa kod pomenutih, ali i ostalih proizvođača na području visočke općine.

Analiza Kopiraj