Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Optužnica protiv Senke Balorda

senka-balordaKantonalno tužilaštvo Zenica podiglo je optužnicu protiv Senke Balorda iz Kaknja, ministrice zdravstva u Vladi Ze-do kantona, zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH. Optužnica se odnosi na postupak imenovanja jednog člana Upravnog odbora kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja u periodu od 15. februara do 3. marta 2012. godine. Prema optužnici, ministrica Balorda je Vladi kantona dostavila prijedlog o imenovanju kandidata H.J. za člana Upravnog odbora Zavoda, iako se ovaj kandidat uopće nije nalazio na listi, već se isti prijavio za poziciju u Upravnom odboru kantonalnog Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti i to ispred reda osnivača.

Pomenutim radnjama ministrica je teže povrijedila pravo S.H. i ostalih predloženih kandidata sa rang liste Zavoda zdravstvenog osiguranja da budu birani u Upravni odbor. Ministrica Balorda je u izjavi za RTV Zenica naglasila da ona poštuje institucije ovog kantona i predviđene procedure.

– Neka se proces dešava kako se dešava. Odgovorno tvrdim da je ovo Ministarstvo ispoštovalo Zakon o ministarskim i vladinim imenovanjima i da sam ja na čelu ovog Ministarstva u suštini bila predlagač kod izbora članova Upravnih odbora, a konačnu odluku donijela je Vlada, kazala je ministrica Balorda, napomenuvši da se radilo o privremenim UO, za koji u suštini i ne treba konkurs.

RTV Zenica/Visoko.co.ba