Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevent kupuje Fabriku regenerata i galanterije za 3.000.000KM

ktk visokoDanas je u Federalnoj agenciji za privatizaciju, Komisija APF i ovlašćeni predstavnik KTK Visoko te predstavnici Sindikata KTK prisustvovali otvaranju ponuda za prodaju tehničko-tehnološke cjeline Fabrika regenerata i galanterije, sa pripadajućim zemljištem. Konstatirano je zapisnički da je pristigla jedna pravno validna ponuda grupacije PREVENT,  te uplaćeni depozit od 100.000 KM, te troškovi postupka od 3.680 KM.

Ponuda grupacije PREVENT je iznosila 3.000.000 KM (na rate), upošljavanje 70 radnika KTK Visoko na 3 godine, te investicije od 2.000.000 KM u zakonskom roku. Komisija je proglasila ponudu validnom i bodovanjem po 3 kriterija konstatirala da je po bodovanju ponuda grupacija PREVENT  formalno proglašena uspjelom. Uzimajući u obzir zakonske okvire Komisija treba da proslijedi Odluku o ispravnosti ponude direktoru Agencije te da pokuša od zainteresiranih strana (KTK, APF i PREVENT) približiti stavove oko detalja vezanih za dalje korake u ovom procesu (dobijanje potrebnih saglasnost od Poreske Uprave, Ministarstva finansija i drugih strana uključenih u ovaj proces).

Ovim su otvorena vrata za moguće implementiranje novih programa zapošljavanja koje grupacija PREVENT ima namjeru u ovoj godini povećati upravo u pogonima koji su predmet ovog javnog poziva. Treba ipak biti oprezan zbog komplikovanog procesa. Za nekoliko dana će biti jasnije pozicije oko daljih koraka prije eventualnog potpisivanja Ugovora.

Kako saznaje Visoko.co.ba za nekoliko dana izaći će JAVNI POZIV za prodaju Fabrike obuće Goruša za koji je zaintersirana također grupacija PREVENT, ovaj put to bi podrazumijevalo preuzimanje 130 radnika na period od 3 godine uz odgovarajuću cijenu i investicije.