Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Ne može biti političkog jedinstva u Visokom dok lopovi među nama ne završe u zatvorima!”

dejan scepanovic u redakciji visokocobaU posljednje vrijeme dosta toga se desilo u OO SDP-a Visoko, prije svega uvedeno je Povjereništvo, pa je Muhamed Husić postao ministar privrede ZDK, a novi treći vijećnik SDP-a postao upravo smijenjeni predsjednik Faruk Salčinović, izabrani su novi organi stranke, a Dejan Šćepanović je postao novi predsjednik kluba vijećnika SDP-a pri Općinskom vijeću Visoko, što je bio i povod za intervju sa ovim predvodnikom visočke opozicije koji na naša pitanja odgovara bez dlake na jeziku.

Nakon odlaska Muhameda Husića na mjesto ministra privrede ZDK i nakon što je njegov mandat vijećnika zamijenjen narednim sa liste SDP-a, postali ste predsjednik kluba vijećnika SDP-a pri Kolegiju Općinskog vijeća Visoko. Osim što je to priznanje i odgovornost unutar vlastite stranke, šta za Vas znači ovo ukazano povjerenje?

Moram napomenuti da me je Općinsko vijeće, a na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a izabralo za predsjednika Kluba vijećnika SDP. Ne volim sebi pridavati neko preveliko značenje niti se identifikovati kroz titule te pomenutu funkciju cijenim kao veliku odgovornost. Naravno, nisam imun i na veliku čast koja mi je time učinjena od strane članova partije. Ovom prilikom im želim i zahvaliti, kao i vijećnicima koji su glasali ZA.

Građanstvo je malo upoznato o tome da se mnoge stvari prije održavanja same sjednice OV Visoko već ranije dogovore na Kolegiju, počev od usaglašavanja dnevnog reda do nekih drugih pojedinosti. Da li je u tom smislu moguće stvari postaviti na način da su sjednice samo predstava za birače i medije?

Kolegij OV Visoko je tijelo koje je doživjelo pokušaj devalvacije i marginalizacije od strane SDA kroz formiranje nekog urnebesnog i fiktivnog Kluba vijećnica za “Žene i mlade” kojeg bi činile vijećnice SDA, u cilju SDA hegemonizma i prevlasti nad Kolegijem. Sva sreća takva jedna lakrdija i bezobrazan pokušaj šprdnje nad lokalnom demokratijom nije prošao. Drugi dio vašeg pitanja postavlja hipotezu da je Kolegij taj koji određuje sudbinu glasanja o predloženim tačkama – ali na sreću takva hipoteza nije tačna. Bezbroj puta opozicija je uspjela svojim nastupima usporiti ili osporiti one tačke dnevnog reda koje je smatrala štetnim po Općinu Visoko. Dakle Kolegij ne utiče na krajnji ishod sjednica.

Nakon nešto više od godinu dana nove vlasti u Visokom sa ove vremenske distance je vidljivo da su SDP i BPS jedine dvije stranke koje nisu umanjivale broj osvojenih mandata od strane birača i jedine dvije stranke koje se nisu politički prostituisale. Međutim, to je tek pet vijećnika koji prilikom glasanja ne znače ništa. Ima li uopšte opozicije u Visokom i šta ona trenutno znači?

Pokušaj poltronskih medija i samoproklamovanih političkih eksperata jeste da predstavi našu lokalnu demokratiju lišenom opozicije. Naravno to nije tačno i naslov jednog mog vijećničkog bloga bio je upravo “Opoziije ima”. Opoziciju čine Klubovi vijećnika SDP-a, SBB-a i BPS-a, kao i vijećnica iz A-SDA gospođica Minela Ahmić – dakle 9 vijećnika/vijećnica te treba napomenuti da opozicija nekada dobije podršku i Nezavisnog kluba vijećnika što u krajnjem zbiru iznosi 11 vijećnika. Naravno da je parlamentarna većina od 14 vijećnika koju čine SDA i SBIH dovoljna da pozicija izglasa što želi te da im u tom čisto matematičkom, brojčanom smislu, opozicija ne može ništa. Ali podsjećam vas da je bilo mnogo primjera u kojim su nastupi vijećnika opozicije bili dovoljni da sruše tu često kolebljivu parlamentarnu većinu i ospore tačke koje su bile nedovoljno argumentirane i uvjerljive. Nabrojat ću recimo formiranje Zdravstvenog savjeta ili “bitku za karte”. U tom smislu vrijednost visočke opozicije je i veća time što uspijeva zaustaviti brojčano jačeg političkog oponenta.

dejan scepanovic u redakciji visokocoba1

Kako kao jedan od najaktivnijih vijećnika u proteklih godinu dana danas vidite svoj rad i doprinos lokalnoj zajednici kroz zakonodavnu vlast, odnosno kako vidite rad svojih kolega vijećnika u interesu Visokog. Šta je ono čime bi se mogli pohvaliti, odnosno šta je ono što smatrate neuspjehom?

O mom radu može suditi jedino moje biračko tijelo i to zaista želim da ostavim njima kao jedinoj referentnoj adresi da o mome radu sudi. Što se tiče samog zakonodavnog tijela, izuzetno žalim što sam dio ovog saziva vijećnika koji je najviše doprinjeo najgnusnijem pljuvanju i desakraliziranju naše lokalne demokratije. Biti član općinskog vijeća u kojem se redovito krši Poslovnik, u kojem pokušavaju formirati neki fiktivni Klubovi vijećnika, u kojem SDA većina redovito demonstrira silu i majorizaciju, u kojem se vijećničkim mandatima trguje kao pijačnom robom, nije baš ugodno niti se uklapa u moje shvatanje demokratije. Naravno krivca za sve ovo tražim samo i jedino u djelima ove samoprozvane “nove i redizajnirane” SDA kojima je to i najveći “uspjeh” – destabilizacija lokalne političke scene i rafinirani i sistematski razdor lokalne demokratije. Što se tiče “pohvalnih” stvari koje je uradilo vijeće mogu se sjetiti samo nekolicine od kojih je možda samo jedna vrijedna pomena – vraćanje popusta od 40 % na cijene mjesečnih karti za prevoz učenika i studenata.

Reforma Javnog sektora je nešto što je obilježilo 2013. godinu u političkom smislu u Visokom. Kako gledate na taj ambiciozni plan aktuelne vlasti po pitanju smjene direktora, stečaja, vodosnabdijevanja, preregistracije Visokogasa?

Ako je to uistinu obilježilo političku 2013. godinu onda je to najbolji pokazatelj koliko je samo dezinformisana visočka javnost, odnosno koliko politički spin SDA dobro funkcioniše. Reforma Javnog sektora može biti ambiciozna samo u smislu uhljebljavanja vlastitih kadrova SDA na državna jasla. Ako im je to cilj onda im tu mogu priznati ambicioznost. Navodno “najbitniji” dokument 2013. godine famozno nazvan “Smjernice reforme javnog sektora” (akcenat na Smjernice) je akt koji je na dan usvajanja imao više pravopisnih grešaka nego literalni sastav učenika 1. razreda osnovne škole. Jedan takav dokument pored toga što je gramatička lakrdija u svojoj suštini ne nudi nikakvu korjenitu promjenu ili rješenje ključnih visočkih problema. Pitanje visočke deponije nije u sastavu tog dokumenta pored insistiranja i prijedloga Kluba vijećnika SDP-a da se to pitanje uvrsti u isti. Ali očigledno je da vlast misli da je trošenje stotina hiljada maraka na Mošćanicu svake godine normalna i pohvalna stvar te da to ne treba “reformisati”. Treba napomenuti i da je ta famozna reforma počela kršenjem Poslovnika općinskog vijeća, kada su se iz Kluba vijećnika SDA iz vedra neba sjetili da treba smjeniti sve Nadzorne odbore u Javnom sektoru te predložili takav zaključak. Odgovor na takvu jednu demokratsku ujdurmu SDA bilo je napuštanje sjednice od strane vijećnika opozicije. Ipak, ta ujdurma je prošla i svi Nadzorni i Upravni odbori su smijenjeni, a novi su formirani isključivo od kadrova SDA i SBIH. Dobar početak reforme, zar ne? Ono što je možda najeklatantniji primjer priče o “reformi” jeste uporna retorika SDA kako su njima (“novoj vlasti”) ostavljeni dugovi i kako Općina i Javni sektor ima historiju sumnjivih zakonskih radnji. Nisam do sada vidio niti jednu optužnicu za te silne navodne nezakonite radnje i dugove, a dok se to ne desi reformu javnog sektora mogu samo gledati kao proces uhljebljenja SDA i SBIH kadrova. Jer kada se nešto ukrade, traže se dokazi, osumnjičenom se sudi, a nakon rezultata suđenja se javnosti kaže ko je lopov, a ko nevin. Do sada je priče o dugovima i sumnjivim radnjama bilo jako mnogo, ali optužnicu još nijednu nisam vidio.

Ušli smo u 2014. izbornu godinu, u oktobru su novi izbori, da li će Dejan Šćepanović biti na nekoj od listi u našim izbornim jedinicama za više instance vlasti i ako bude da li je to izdaja prema onima koji su Vam dali glas na lokalnim izborima?

Lično nemam ambiciju da se kandidujem na Općim izborima. Jedini razlog zbog kojeg se mogu naći na listi za naredne izbore može biti, ako to od mene bude tražila većina članstva SDP-a.

Mnogi su već i prije izbora skloni teoriji po kojoj će SDP imati puno lošiji rezultat nego 2010. godine, uz sve to na političkom nebu pojavila se i Demokratska Fronta sa Željkom Komšićem koji je na prošlim izborima bio ubjedljivi pobjednik u Visokom u izboru za člana predsjedništva. Imate li već sada prognozu kako će i sa kojim kadrovima nastupiti OO SDP-a Visoko i kako kotirate u odnosu na druge gradove u ZDK, prevashodno mislim na pozicioniranje visočkih kandidata na listama?

Moja glavna preokupacija je lokalna politika, tako da se ne bavim mnogo analizama političkog stanja na većim nivoima. Ono što je s druge strane meni sasvim jasno jeste da je medijska hajka na SDP efektno blokirala priču o uspjesima sdpeovaca u vlasti. Naravno tu je i poenta čitave priče – semantička razlika između “u vlasti” i “na vlasti”, s obzirom da SDP nigdje ne vlada sam, u ZDK recimo vladamo sa SBB, NSRzB i HDZ dok u Federaciji vladamo i sa SDA. Da, upravo sa SDA koja i dalje ima svoje ministre u Vladi FBIH i koji vješto glume političke ikebane i izbjegavaju odgovornost za postupke Vlade. Kako god mislim da će kampanja ponuditi detaljno objašnjenje svih sdpovaca koji učestvuju u zakonodavnoj ili izvšnoj vlasti svih nivoa koje će sadržavati spisak pozitivnih stvari koje su uradili ali i spisak stvari koje su pokušali uraditi a koje su bile opstruirane od strane drugih političkih stranaka. Mislim da će upravo ti spiskovi iznenaditi svakog objektivnog građanina naše domovine. Što se tiče učešća OO SDP Visoko na Općim izborima i naših kandidata takve stvari treba prepustiti bazi, odnosno Osnovnim organizacijama unutar SDP Visoko da nađu najbolje kandidate te formiraju najbolji mogući Izborni štab.

dejan scepanovic u redakciji visokocoba2

U više navrata javno ste za govornicom OV Visoko tražili da se transparentno odgovori na pitanje da li je bilo upošljavanja u Općini Visoko i pod kojim uslovima. Koliko se sjećamo nikad niste dobili ozbiljan i adekvatan odgovor. Od Nove godine aktuelna je priča o sistematizaciji radnih mjesta u Općini Visoko, a transparentnost je bila stalna riječ u predizbornoj kampanji svih stranaka. Koliko je javnost zapravo informisana o stvarnim problemima i stvarima koje bi trebalo da zna?

Na pitanje o zapošljavanju sam dobio kratak odgovor: “Nije bilo zapošljavanja”, ali mi je odgovoreno – što je jako velika stvar s obzirom na postavljene odnose na relaciji Općina – opozicioni vijećnici. No, ja sam postavio i druga dva pitanja o sklopljenim ugovorima o djelu od strane načelnice na koja mi nikada nije odgovoreno. Prvo pitanje čeka na odgovor već nekih 8 mjeseci, a drugo (ponovljeno) pitanje najmanje 2 mjeseca i takvo jedno oklijevanje sa odgovaranjem od strane načelnice mene može navesti jedino na sumnju da se tu nešto krije. A “transparentnost” kao jedna od omiljenih riječi visokopozicioniranih SDA članova je toliko puta prostrujala njihovim glasnim žicama da se bojim da će tu riječ izlizati. S druge strane većinu poteza koju nova vlast vuče prati samo magla a “transparentnosti ” nema nigdje. Počinjem da sumnjam da oni uopće razumiju značenje te riječi, s obzirom da njihovo pozivanje na transparentnost uglavnom prate potezi koji imaju aromu apsolutne neinformisanosti javnosti i sveopće konfuzije kao npr. Javni poziv za finansiranje kulture i sporta kada se dugo nisu znali rezultati istog, pa se narod čudio ko je dobio pare poreskih obveznika, kako i zašto ili npr. neki fantomski uposlenici u općini koje kada vidiš stekneš utisak da tu rade, ali ipak nikada nisi čuo da je bio neki konkurs ili javni poziv za upošljavanje istih. To je ta transparentnost vlasti – politička paradigma u kojoj se novi uposlenici ukazuju i potvaraju samo očima onih koji nisu članovi SDA. Možda od toga treba napraviti novu turističku atrakciju – “Ukazanje novih uposlenika”. Neka grupe turista provedu noć u zgradi Općine i čekaju da li će im se ukazati novi uposlenik općine. 

OO SDP-a Visoko ima nove organe stranke i novog predsjednika. Zašto ste uveli Povjereništvo i šta je to što ima sadašnji predsjednik Husić, a što nije imao bivši predsjednik Salčinović?

Povjereništvo je uvedeno većinom glasova Općinskog odbora a na zahtjev Foruma mladih i Kluba vijećnika. Ono što je bitno jeste da Povjereništvo nije bilo revolucija unutar SDP Visoko već reformacija. Po mojim informacijama, SDP Visoko nije izgubio niti jednog jedinog člana uvođenjem Povjereništva već naprotiv dobio je mnogo novih i kvalitetnih članova. Između ostalog ja uvođenje Povjereništva i rezultate Izborne Konferencije vidim kao proces racionalnog podmlađivanja SDP Visoko. Za razliku od praksi Povjereništava drugih političkih stranaka koje su nerijetko pratile svojevrsne političke inkvizicije i “lov na vještice”, Povjerništvo SDP-a je učvrstilo jedinstvo stranke i osnažilo Mjesne odbore (Osnovne organizacije) SDP Visoko i tako odmah u startu decentraliziralo visočki SDP i proširilo krug odlučivanja i političke moći. Na drugi dio vašeg pitanja mogu reći da je izbor Muhameda Husića za predsjednika OO SDP BIH Visoko sjajan politički potez, te sam u toj stvari veliki optimista što je meni prilično nesvojstveno. Muhamed Husić je i kao Povjerenik i kao predsjednik Kluba vijećnika SDP dokazao meni, a vjerujem i članstvu SDP-a da može biti lider i da se može izboriti sa teškim političkim odlukama. Sa Muhamedom Husićem na čelu SDP-a očekujem jako mnogo.

Za kraj možemo li očekivati i od Dejana Šćepanovića da se proda nekoj od stranaka za fakultetsku diplomu ili radno mjesto u cilju stvaranja nekih novih koalicija pri OV Visoko?

Ja sam uvijek bio spreman biti taj koji će nositi i braniti manjinsko mišljenje na visočkoj političkoj sceni i iznositi politički nepopularne stavove. Stoga dakle pored moralne nepopustljivosti da izdam svoje glasače imam i tu ideološku averziju prema tom “modernom sdaovskom” konceptu politike u kojem je navodno “normalno” i prihvatljivo izdati svoje glasače, prodati svoj obraz i progutati sve one optužbe na račun SDA izrečene tokom kampanje i sjesti u njihovo krilo, a sve u cilju prostog mota ili lajtmotiva ličnih interesa. Dakle, u tom smislu nisam moderan niti dio političke večine ili konsenzusa. Možda ste primjetili da ja koliko god to mogu izbjegavam ceremonijalne predstave bez smisla, razne dočeke, svečanosti i evente koji okupljaju navodnu visočku političku elitu. To ne radim u cilju intoniranja nekog političkog proglasa ili artikulisanja političkog stava već iz potpuno ličnih razloga. Ja se ne osjećam dijelom visočke političke elite niti želim biti dio iste, niti me privlači takva jedna grupa ljudi u kojoj se kriju razni profili ljudi kojima očajno treba politička lustracija i zabranjivanje obavljanja javnih funkcija. Zato i ne vjerujem u visočko političko jedinstvo. Zašto? Zato što jedinstva nema i ne može  biti dok lopovi među nama ne završe u zatvorima. Stoga me i ne zanima mainstream i konsenzusna politika većine ili elite, jer ja za razliku od njih ne želim biti ništa više nego vijećnik. I moja politička baza nisu samoprozvani članovi visočke političke kreme već učenici, studenti, konobari, ljudi koji su primorani raditi na crno, siromašni, potlačeni itd. Jer jasno je da ja tu elitu ne razumijem niti mogu da razumijem, dok ove gore navedene kategorije itekako dobro razumijem jer govore mojim jezikom. Tako da ću prodaju političkog obraza ostaviti onima sa labavijim shvatanjem morala, a takve populacije ima jako mnogo. Čini mi se da imaju povoljne uslove za razvoj unutar današnjih društveno-političkih prilika.