Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rekonstrukcija lokalnog puta kroz Kaliće

kalici lokalni putKraj 2013. i početa 2014. godine na području MZ Radovlje obilježen je nizom aktivnosti na uređenju putne infrastrukture. Mještani Džindića vlastitim sredstvima započeli proširenje mosta u Kondžilu kako bi olakšali saobraćaj, posebno za autobuse koji na ovoj relaciji saobraćaju više puta dnevno prevozeči učenike i radnike u škole i na poslove.

Stanovnici Kalića čekajući kapitalna ulaganja iz općinskog ili kantonalnog budžeta još od 2007. godine, kompletirali  projektnu dokumentaciju i obezbijedili građevinsku dozvolu broj: 03/1-23-3-630/07, od 07.12.2007. godine u iznosu od 185,627,00 KM, ali na žalost nikad nisu obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju puta koji je sredstvima samodoprinosa asfaltiran prije tridesetak godina.  rajem prošle i početkom ove godine vidjevši da nema ništa od čekanja, pristupilo se ukupljanju sredstava u iznosu od oko 3.000,00 KM te vlastitim radom saniraše se udarne rupe i oštećenja na putu koji je bio gotovo neprohodan.

Važno je spomenuti i akcije u predhodnim godinama kojima su prikupljena sredstva te kupljene i ugrađene betonske cijevi za oborinske vode te tako izvršeno proširenje putne komunikacije od Mejtaša do Mišanovića i Potoka.

Iz razgovora sa učesnicima akcije najčešće se čula priča o predstoječoj izbornoj kampanji. Činimi se da se budi svijest pojedinaca i da će političke partije teško zaraditi glasove u ovom naselju. Više ne važi dogovor daj te glasove nama, a mi ćemo uzvratiti izgradnjom, sad se svodi na sistem uradite, pa ćete možda dobiti glas!?…

Ko želi nek proba…

Tekst i Foto by Senad Goralija