Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Općina Kakanj otvorena za buduće investitore

nermin mandraOpćina Kakanj kroz svoje razvojne planove i programe u narednom periodu nudi širok spektar pogodnosti za sve buduće investitore. Za gradnju objekata investitorima pripada poticaj u vidu povrata novčanih sredstava od naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Osim toga, investitor stiče pravo oslobađanja od plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade u periodu od pet godina od dana pribavljanja odobrenja za upotrebu objekta.

Odlukom o općinskim taksama na istaknutu firmu određeno je i umanjenje visine taksi u većini djelatnosti, te oslobađanje pojedinih taksenih obveznika u potpunosti ili za određeni period.

Obveznici koji su počeli sa obavljanjem registrirane djelatnosti u toku tekuće godine oslobađaju se plaćanja takse na istaknutu firmu za tu godinu.

Pored ovog oslobađanja, od obaveze plaćanja takse oslobođena su pravna i fizička lica, koja registriraju proizvodne djelatnosti, za prvu godinu u cjelokupnom iznosu, a za drugu godinu 50 posto od ukupnog iznosa taksene obaveze.

Kod pokretanja poslovanja u kakanjskoj općini stiču se i brojna druga prava i pogodnosti koja omogućuju lakše poslovanje.

Avaz/Visoko.co.ba