Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Načelnik Zenice saslušan u MUP-u zbog istrage o upošljavanju na rukovodno mjesto uokviru svoje nadležnosti

husejin-smajlovic-foto-zedaNačelnik Zenice Husejin Smajlović saslušan je početkom sedmice u svojstvu osumnjičenika u istrazi koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona, potvrđeno je „Avazu“ iz više izvora. 

Izvor blizak istrazi koja se provodi u sjedištu kantonalne policije, kazao nam je da je Smajlović predmet istrage zbog upošljavanja i imenovanja bivšeg prvog čovjeka Civilne zaštite Zenice Enesa Zeca na rukovodno mjesto uokviru svoje nadležnosti, iako su postojali jasni dokazi da ovaj u tom trenutku ne ispunjava osnovne stručne i školske uvjete za taj posao. Zec je danas na čelu Profesionalne vatrogasne jedinice uokviru Štaba CZ-a. Navodno, Smajlović je ranije bio pozvan da da svoj iskaz, ali nakon što se proteklih sedmica nije pojavio pred istražiteljima, upućen mu je zvanični poziv iz policije, u kojem je navedena i zakonska odredba „da će biti priveden ukoliko se ne odazove pozivu“. 

– Da, dao sam u ponedjeljak izjavu na poziv policije. Radi se o anonimnoj krivičnoj prijavi protiv mene zbog raspodjele radnih mjesta, konkretno za jednu osobu. Rekao sam sve što sam znao policiji. Prije pet godina sam kazao isto – sve što sam radio, radio sam za ovaj grad, a nekome to smeta, pa traži da nađe nešto čega nema. Nemam nikakav poseban komentar o ovom slučaju, neka svako radi svoj posao, kazao je Smajlović u izjavi za „Avaz“.

Podsjećamo, 19. februara 2008. Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je, zbog nedostatka dokaza, izdalo naredbu o obustavi istrage protiv Husejina Smajlovića, načelnika općine Zenica koju je pokrenuo MUP Federacije prema navodima iznesenim u anonimnoj krivičnoj prijavi. Tema prijave su bile navodne neregularnosti prilikom postupka prodaje zemljišta radi gradnje tada još nedovršenog Poslovno-sportskog centra na Kamberovića Polju.

Nakon što istražitelji MUP-a, uz nadzor nadležnog kantonalnog Tužilaštva ZDK obave istražne radnje, bit će poznato da li će se Smajlović i zvanično biti terećen za zloupotrebu položaja i ovlasti. 

Avaz/Visoko.co.ba