Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na rukama umjesto volana sad vrti pizze

cheloEmsad Smajić, majstor iz picerije „Rosso Nero“ u Visokom, na neobičan je način posao šofera zamijenio kuharskim zanatom. Njegova supruga je radila u piceriji, ali je zbog poodmakle trudnoće morala napustiti radno mjesto. No, kako kaže, niko se nije javljao na oglas pa se on odlučio okušati u ovom poslu.  

Preko noći

Otad je prošlo pet godina, a umjesto volana, Emsad sad na rukama vrti 30 vrsta ovog poznatog italijanskog jela.

– Pet godina sam u ovoj piceriji, a sve je počelo nekako iznenada, preko noći. Supruga je radila, a ja sam je često gledao kako sprema pizze i druga jela, da bi, pošto je bila u poodmakloj trudnoći, ona završila u porodilištu, a ja s keceljom – priča Smajić.

Emsad je samouki kuhar, ali je ovaj posao za njega bio izazov koji je uspješno savladao.

Visočko meso

– Na početku je bilo teško, znao sam pripremiti nekoliko vrsta pizze i na tome se sve završavalo, iako sam od samog početka i eksperimentirao. Mnoge recepte, ali i tajne pronašao sam na internetu, a danas supruga i ja vodimo ovu piceriju i u ponudi imamo više od 30 vrsta pizze, lazanje, špagete i torteline, a specijalitet su maslenica i pizza piramida, koje imaju poseban okus zahvaljujući visočkom suhom mesu – ističe Smajić.

U Italiju na usavršavanje

Na ovome se Emsad nema namjeru zaustaviti, a osim širenja posla, velika mu je želja da obiđe čuvene italijanske majstore kuhinje.

– Želja mi je još više usavršiti ovaj posao u koji sam se zaljubio. Profesionalno se još više obučiti, a posebna želja mi je odlazak u Italiju kod italijanskih majstora za paste, gdje bih prošao obuku, usavršio znanje te dobio i njihovu licencu za ovaj posebni posao – kaže Smajić.

Dnevni Avaz/Visoko.co.ba