Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zuhdija Rovčanin: “Čin usmjeren u pravcu zastrašivanja i atak na ličnost gospodina Halima Zukića?”

paljevina 3U noći sa četvrtka na petak (19. na 20.decembar) oko 2:00 sata, za sada dvije nepoznate osobe su izvršile pokušaj paljevine vozila na parkingu ispred upravne zgrade VGT osiguranja u Visokom. Brzom intervencijom čuvarske službe ove firme nije pričinjena veća materijalna šteta na vozilu, dok je odmah po dojavi na lice mjesta izašla i policija koja je izvršila uviđaj i sve potrebne radnje. Što se tiče samog vozila ono je vlasništvo VGT osiguranja, a koristi ga većinski dioničar ove firme i predsjednik OO SDA Visoko, Halim Zukić. Gospodina Zukića nismo uspjeli dobiti, a izjavu smo dobili od ovlaštenog lica ove kompanije i izvršnog direktora sektora za pravne i opće poslove Zuhdije Rovčanina.

– Isključujemo svaku mogućnost da je ovaj gnusni događaj vezan za VGT osiguranje. Kroz dvadeset godina našeg djelovanja nismo imali nikada nijedan razlog zbog kojeg bi neko posegnuo za ovakvim činom. I u današnjim mnogo težim uslovima firma nije imala nikakve probleme, a posebno danas kada i tržišno i ekonomski postižemo zadovoljavajuće rezultate. Ako bih mogao pretpostaviti razloge, oni leže možda u želji pojedinaca i upućeni su prema ličnosti Halima Zukića, zbog njegovih političkih aktivnosti na pokretanju procesa kroz institucije vlasti općine Visoko, kako bi određena ponašanja i dosadašnju praksu promijenio. Ljudi ne vole promjene i osjećaju se ugroženo i očito da je ovaj čin usmjeren u pravcu zastrašivanja i atak na ličnost gospodina Zukića koji pokušava objektivno i časno da provede ono što je započeto, kako bi i u ovoj općini neke stvari krenule naprijed. O samim procesima reforme na općini Visoko ne bih govorio, jer su stanovnici ove općine sa svime dobro upoznati. Ovo nije nešto što i sam gospodin Zukić nije naslućivao da bi se moglo desiti, jer je u razgovoru koji smo vodili prije 15 – 20 dana izražavao bojazan i sumnje da bi neko mogao da reaguje na ovakav način. Istragu prepuštamo službenim organima, vjerujući u njihovu profesionalnost i vjerujući u institucije ove države. Nadamo se da će se jako brzo otkriti počinioci, njihovi nalogodavci i stvarni motiv ovog djela – istaknuo je gospodin Rovčanin.

Zvanična informacija iz Ureda policijskog komesara ZDK

Jutros, u 02,30 sati, dežurna služba Policijske stanice Visoko je obavještena da je u Visokom, u ulici Braće Zečević, došlo do požara na vozilu Land Rover, koje koristi lice Z.H. iz Visokog. Odmah nakon zaprimljene dojave na lice mjesta su upućeni službenici Policijske stanice Visoko koji su potvrdili tačnost zaprimljene dojave, te obezbijedili lice mjesta do dolaska uviđajne ekipe radi vršenja uviđajnih radnji. Do dolaska uviđajne ekipe požar na vozilu je bio ugašen, a izvršenim uviđajem je utvrđeno da je usljed požara na vozilu, u prednjem dijelu, pričinjena manja materijalna šteta. Prema informacijama, podacima i saznanjima prikupljenim za vrijeme uviđajnih radnji utvrđeno je da se u ovom slučaju radi o namjernoj paljevini izazvanoj od strane dva nepoznata lica koja su na službeni parking prostor zgrade VGT osiguranja došla iz pravca ulice Karavdića, nakon čega dolaskom na navedeni lokalitet predmetno vozilo polijevaju zapaljivom tečnošću, te nakon toga, prinošenjem otvorenog plamena, izazivaju požar na istom. Službenici Policijske stanice Visoko su o događaju informisali dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva ZDK po čijim uputama nastavljaju sa poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenog krivičnog djela, kao i pronalasku i lociranju lica koja su izvršila isto.

paljevina 2paljevina 1