Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CT uređaj u funkciji

ct zdkPoslije dogovora članova  Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa  predstavnicima firme SIMENS oko plaćanja zaostalih dugova Kantonalne bolnice za isporučenu opremu koji je postignut u četvrtak, već istog dana serviseri SIMENSA su defektirali i otklonili kvar na CT uređaju u KB Zenica koji je od petka (13.12.2013.) u funkciji. Stručnjaci su odmah izvršili i pregled aparata za magnetnu rezonansu i kako se očekuje  kvar bi i na tom uređaju trebalo da bude otklonjen,  pa bi aparat već u ponedjeljak bio na usluzi pacijentima.

Podsjećanja radi  na CT i aparatu za magnetnu rezonancu u KB Zenica je došlo prije nekoliko dana do kvara pa su pacijenti bili uskraćeni za ovu vrstu pregleda na dva veoma važna dijagnostička uređaja u zeničkoj bolnici.

-U ovakvim situacijama koje se mogu svesti pod posebne ili vanredne ako hoćete, svaki pacijent može obaviti pregled na CT ili aparatu za magnetnu rezonancu u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi , s tim da im se troškovi pregleda te vrste refundiraju putem Zavoda zdravstvenog osiguranja,- kazala je dr Senka Balorda, ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Dug KB Zenica prema SIMENSU rezultat je neplanskog investiranja ove zdravstvene ustanove koja je odlukama tadašnjeg rukovodstva ušla u aranžman kupovine uređaja bez prethodno utvrđene konstrukcije finansiranja i pronalaženja izvora za nabavku tih aparata.

Lanovi Vlade ZDK su sa predstavnicima SIMENS-a dogovorili da se dug izmiri prvih dana iduće godine, po usvajanju budžeta za 2014.