Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Pravi frajer nije nasilnik”

damar omladineU sklopu kampanje Kluba pravih frajera Udruženja „Damar omladine“ koja se odnosi se na smanjenje nasilja među vršnjacima, djevojkama, djevočicama i ženama, učenici OŠ „ Kulin ban“ su nas pozitivno iznenadili svojim stavovima. Ukupno 100 učenika,  mladića, ove škole uzrasta do 15 godina je potpisalo deklaraciju Kluba pravih frajera koja glasi:

„Pravi frajer nije nasilnik. Bori se za sprječavanje svih vrsta nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Ne koristi se šakama niti uvredama. Razumije važnost nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama kao velikog problema koji se mora riješiti. Pravi frajer se ne boji glasno iskazati stav. Uvijek i na svakom mjestu zalaže se za uvažavanje žena, djevojaka i djevojčica za rodnu ravnopravnost te nenasilnu komunikaciju. Pravi frajer uzor je drugima. Ne zatvara oči pred fizičkim, verbalnim i seksualnim nasiljem. Njegovo ponašanje pozitivan je primjer muškarcima, mladićima i dječacima, nesvjesnima da je nasilje svaki oblik vrijeđanja, ugrožavanja i ponižavanja drugih bića. Pravi frajer je tolerantan. On podjednako uvažava sve ljude bez obzira na njihovu različitost. Sposoban je savladati svoj temperament i ne srami se mirno iskazati osjećaje. Pravi frajer poštuje žene, djevojke i djevojčice. Uvažava njihova mišljenja, stavove i slobodu. Zna da je ignoriranje nasilja koje čine drugi jednako opasno kao i nasilje samo. Pravi frajer vjeruje u svaku tačku ove deklaracije. Potpis ga obavezuje da svojim ponašanjem uvijek i svugdje uvažava ljude te poštuje njihovu ravnopravnost i slobodu.“

Iskreno se nadamo da će učenici i ostalih škola na području općine Visoko aktivno učestvovati u radu Kluba pravih frajera.

Klub pravih frajera možete pratiti preko fb i twitter profila:

 https://www.facebook.com/BudiFrajer?fref=ts

 https://twitter.com/BudiFrajer

Projekat je finansirao World Vision BiH kroz Razvojno područje Lašva.