Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Dan zdravlja” u Visokom

dom zdravlja visokoWHEP – Program osnaživanja zdravlja žena se od 2005. godine provodi u BiH i uspjeva mijenjati sliku stanja o karcinomu dojke u BiH u partnerstvu sa 25 nevladinih organizacija koje se bave problematikom ženskog zdravlja i karcinomom dojke. Projekt Osnaživanja zdravlja žena u BiH je pokrenut sa ciljem da uspostavi nove oblike pomoći oboljelim ženama, ojača NVO koje se bave ovom problematikom kroz treninge organizacionog razvoja, sarađuje sa medicinskim stručnjacima u cilju poboljšanja tretmana i dijagnostike.
 
Bliska saradnja i partnerstvo sa medicinskim stručnjacima i zdravstvenim institucijama pomogla je stvaranju ozbiljne koalicije koja radi na unapređenju dijagnostike i tretmana karcinoma dojke u BiH.
 
“Dan zdravlja za romske porodice je aktivnost koju smo odlučili provesti zbog specifičnog stanja ove populacije. Svi mi smo svijesni da je stanje u čitavoj zemlji teško, ali mislimo da romske porodice zaslužuju poseban pristup, tj. obezbjeđivanje što više besplatnih pregleda i usluga. Sa naše strane mi ćemo obezbijediti mobilni mamograf, koji će na licu mjesta raditi mamografske preglede za prisutne žene koje su starije od 40 godina, također ćemo obezbijediti paketiće higijenskih proizvoda i osvježenje za svakog učesnika, kao i usluge Doma zdravlja Visoko, odnosno usluge ginekologa, pedijatra i doktora opće prakse”, poručila je Melina Halilović, predsjednica Udruženja ORIV “Budi mi prijatelj”.
 
“Dan zdravlja” u Visokom će organizovati 14.12.2013. godine, u subotu, sa početkom u 10 sati u OŠ “Kulin ban” na Kraljevcu, te je ovo poziv svim Romima/Romkinjama da se u što većem broju odazovu akciji.