Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radoslavu Subotiću je rođak ispričao da je jedan od njih rekao:“Ubio si četnika, ko mu j… mater”

brezaU nastavku suđenja Hajrudinu Dediću za zločine počinjene u Brezi, svjedoci su pred Kantonalnim sudom u Zenici ispričali kako su članovi njihovih porodica odvedeni i pretučeni na smrt. Svjedoci su kazali da su mnogi članovi iz familije Subotić 10. juna 1992. odvedeni iz kuća u zaseoku Dužice u policijsku stanicu. Radoslav Subotić je rekao da nije bio u selu kad se to desilo, a da je od rođaka čuo šta se dogodilo. 

– Odvedeni su svi Subotići, osim jednog starca i jednog invalida. Među privedenima je bio i moj otac Zdravko. Njega i Momčila Subotića su najviše udarali – čizmama i drvenim palicama. Od toga su podlegli. Grupu u kojoj su bili moj otac i Momčilo najviše su tukli Hajrudin Dedić Caco i Galib Ramić – naveo je svjedok. 

On je kazao da mu je rođak ispričao da je jedan od njih rekao: “Vidi, ubi’ čovjeka”, a da je drugi na to odgovorio: “Ubio si četnika, ko mu j… mater”. 

– Službenu potvrdu sam dobio od doktora Vlatka, kojeg sam sreo prilikom izlaska civila, žena i djece nakon nekoliko dana. On mi je rekao kako je moj otac bačen u rijeku Stavnju da bi se to prikazalo kao ubistvo prilikom pokušaja bijega – ispričao je Radoslav Subotić. 

Svjedok Boško Subotić o stradanju Subotića također je saznao od drugih, koji su mu kazali da su optuženi i Ramić tako pretukli njegovog djeda Momčila, te da je od zadobijenih povreda podlegao sutradan. 

– Prvo su ga tukli, a onda vratili u selo. Moja majka je bila u kući kada su ga doveli i vidjela da djedu ide krv na uši i na usta. Ponovo su ga vratili u stanicu i nastavili tući. Djed je Mići, koji mi je to ispričao, rekao da je gotov, da ne može izdržati i ubrzo je izdahnuo – kazao je Boško Subotić. 

Oba svjedoka su navela da optuženog poznaju od prije rata kao policajca. 

Suđenje se nastavlja 26. decembra, prenosi BIRN – Justice Report.