Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Golbal klub slijepih „Zagreb“ pobjednik turnira u Golbalu „Visoko 2013“

golbalZadnja subota u mjesecu novembru bila je dan kada se u Visokom u organizaciji Udruženja slijepih općine Visoko  okupilo osam ekipa na međunarodnom turniru u sportskoj disciplini za slijepe osobe Golbal, koja je uvrštena u disciplinu para olimpijskih sportova.

Generalnim sponzorstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, te privrednih subjekata općine Visoko omogućen je nastup 8 ekipa, takmičara slijepih građana iz sportskih kolektiva i udruženja građana.

 Na turniru u Visokom nastupili su:

Ekipa „Kumanovo“ iz Makedonije, Golbal klub slijepih „Zagreb“ Hrvatska, Savez slijepih osoba „Banja Luka“- B. Luke, Udruženje građana slijepih „Živinice“ TK, Savez slijepih ZDK, Sportsko društvo slijepih Kantona Sarajevo, Centar za slijepu djecu i omladinu Nedžarići- Sarajevo i ekipa domaćina USOV „Visoko“.

Nakon cjelodnevnog odigravanja zanimljivih i na momente jako napetih susreta do konačnog poretka došlo se u predvečernjim satima.

I mjesto pripalo je ekipi GKS „Zagreb“ RH;

II mjesto osvojila je ekipa SD slijepih Kantona Sarajevo i na treću  poziciju plasirala se ekipa „Kumanovo“ iz Makedonije.

Za najboljeg strijelac turnira proglašen je takmičar iz GKS „Zagreb“ Rajić Vanja, a za regularnost takmičenja pobrinuli su se internacionalni sudac u Golbalu iz Zagreba Matija Škoda i njegov kolega iz Zenice Sejad Skopljak. 

Nakon završetka takmičarskog dijela upriličen je zajednički ručak za sve učesnike turnira. Uz ugodno ćaskanje i razmjenu iskustava te zahvalnost domaćinu (USOV Visoko), izražena je želja da se i iduće godine ponovo sastanu na VIII tradicionalnom turniru  u Visokom.

Na kraju dodajmo da samo voljom pojedinaca, posebno predsjednika USOV Elmedina Jusića ovaj turnir postoji i redovno se održava. Nositi teret organizacije međunarodnog turnira je veliki posao i za mnogo jača i organizovanija sportksa i udruženja, ali i istina da ono što se hoće to se uz mnogo rada i truda može realizovati.

Visoko.co.ba/Senad Goralija/FOTO: TV Vi-net