Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Posjeta medžlisu IZ Zavidovići samo je potvrda bratskih odnosa medrese iz Visokog sa medžlisom IZ Zavidovići”

medresaamber“Amberom ti cvali puti“ naziv je svečane akademije koju su nedavno, a u povodu nove hidžretske 1435. godine izveli članovi horske i recitatorske sekcije medrese “Osman-ef. Redžović“ u nekoliko bh. gradova. Početak nove hidžretske godine svojim nastupima đaci medrese uljepšali su džematlijama Zavidovića, Visokog i Fojnice. Prvi program održan je u Gradskoj džamiji u Zavidovićima. Bila je to centralna manifestacija kojom je zaokružen niz sadržaja kojima je na području MIZ Zavidovići obilježen početak nove hidžretske godine. U sklopu programa kojim su učenice i učenici prisutnima priredili pravi ugođaj za uho i dušu, skupu se obratio i direktor medrese, Dženan ef. Handžić. Na početku obraćanja, direktor Handžić je istakao kako je posjeta Medžlisu IZ Zavidovići samo potvrda bratskih odnosa medrese iz Visokog sa medžlisom IZ Zavidovići i uspješne saradnje između ove dvije institucije koja traje već godinama. U nastavku predavanja ukazao je na neke važne aspekte hidžre, kao i potrebu da se za važne poslove brižljivo pripremamo, kao što je to učinio Poslanik a.s. pripremajući se za činjenje hidžre. Naročito je potrctao značaj dobrih međuljudskih odnosa oslikanih kroz bratimljenje muhadžirskih i ensarijskih porodica u Medini. 
 
Također, u saradnji sa Medžlisom IZ Visoko i glavnim imamom Ibrahim-ef. Hadžićem, prigodan program izveden je i u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Bijeloj džamiji u Visokom. Predavanje nakon programa održao je hfz. Zijad Dervić. Nakon toga, članovi horske i recitatorske sekcije posjetili su Fojnicu u pratnji hfz. Abdulkadira Kadrića. Program je održan poslije jacija-namaza u Čaršijskoj džamiji u Fojnici. U uvodnom dijelu svečanosti obratio se glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Mensur ef. Pašalić, a predavanje povodom nove hidžretske godine održao je hfz. Abdulkadir Kadrić. Poslije nastupa upriličeno je druženje tokom kojeg su se đaci medrese imali priliku upoznati sa nekim historijskim činjenicama vezanim za općinu Fojnica.
Kruna svečanosti kojima su đaci medrese obilježili početak 1435. hidžretske godine bio je program održan u medresanskoj džamiji „Muhamed Salih El Hanna“. Nakon uvodnog ašereta kojeg je proučio učenik II-a razreda Ibrahim Bilčević, hor i recitatori su još jednom, ovoga puta pred svojim kolegama i u domaćoj atmosferi, pokazali svoje kvalitete i spremnost da miris ambera, kojeg su širili po drugim gradovima, donesu i u Čajangrad. Poslije programa i ovoga puta se obratio prof. hfz. Zijad Dervić, koji je između ostalog rekao da dolazak i upis učenika u medresu predstavlja jednu vrstu hidžre, odnosno napuštanje sredine u kojoj živimo i dolazak u jednu novu sredinu kako bi stekli nova znanja i kako bi stekli Allahovu ljubav u čemu se ogleda jedna od važnih poruka hidžre. Program je završen sa dovom koju je proučio dugogodišnji direktor medrese prof. Džemal Salihspahić. 
 
(Ismail Ibreljić)